17 juli 2016

Zomerse mango salade (vegan)

Zomerse mango salade (vegan)
GEZONDE MAALTIJD | ZOMERSE MANGO SALADE
Een salade is een gezonde manier om je spijsverteringsenzymen wakker te schudden. Hoe beter deze werken, des te beter je voeding wordt opgenomen. De truc voor een gezonde salade is om een gezonde sladressing te gebruiken. Vaak moet je dan zelf een sladressing maken, maar wist je dat soms al 1 ingrediënt voldoende is? Zoals bijvoorbeeld het sap van een limoen, citroen of sinaasappel. In deze super snelle zomerse mango salade gebruik ik alleen het sap van de limoen als gezonde sladressing. Ik laat je zien dat het echt voldoende is! De smaken van koriander, mango, rode ui, tomaat en limoen combineren perfect en hierdoor heb je echt geen kant en klare sladressings meer nodig. Dit gezonde recept kan in grote portie ook volstaan als volwaardige lunch en in kleinere portie dus als gezond voorgerecht.
Een super snelle zomerse mango salade met 5 ingrediënten!

Zomerse mango salade recept

 • 1 rijpe mango
 • 1 limoen
 • 20 gram verse koriander
 • 10 kleine tomaten
 • Halve rode ui
  *Voor 2 porties mango salade
 1. Schil de mango en snijdt hem in kleine blokjes.
  *Het snijden van een mango kan wel eens een uitdaging zijn. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je dit op twee manieren kan doen.
 2. Doe dit vervolgens ook met de rest van de salade ingrediënten (ui, koriander, tomaten).
 3. Verzamel de salade ingrediënten in een salade kom, pers het sap van de limoen uit en sprenkel het over de mangosalsa.
 4. Voor een frisse en koele salade kick, zet je de mango salade dan nog even in de koeling.

''Mango snijden

Wat maakt een mango gezond?

Het hoofdingrediënt van deze zomerse vegan salade is de mango. Een mango is rijk aan verschillende vitamines, mineralen, spoorelement en zelfs eiwitten. Het bevat het gezonde stofje retinol en beta-caroteen, hieruit wordt door het lichaam vitamine A gemaakt. De mango is uitzonderlijk rijk aan B-vitaminen, zoals B1, B2 en B6. Ook foliumzuur, E, K en een grote hoeveelheid vitamine C. Wat ik zelf zo mooi vind aan de mango is dat het tryptofaan bevat. Dit is een eiwit die niet door ons lichaam zelf aangemaakt kan worden en moet dus via ons voedingspatroon binnen komen. Dit stofje maakt ons gelukkig! Tryptofaan is namelijk nodig voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die een positieve rol speelt bij slaap, zelfvertrouwen, stemming, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Dit zit bijvoorbeeld ook in ananas, een gezonde zelfgemaakte limonade kan je daarom al heel simpel met ananas maken.

Wanneer is een mango rijp?

Of een mango rijp is kun je testen door eraan te voelen en te ruiken. Bij een rijpe mango kun je de schil licht indrukken, maar de schil moet wel terugveren anders is de mango al overrijp en uitgedroogd. En als de mango dan ook nog licht zoet ruikt dan is hij echt rijp om te eten. Een rijpe mango vind je helaas niet altijd in de winkels, dus soms moet je een mango al ‘voorruit’ kopen. Mango’s rijpen wel erg langzaam dus houdt daar rekening mee. Je kunt het rijpingsproces van de mango wel versnellen door hem samen met een appel in een doorzichtig zakje te stoppen en op het raamkozijn te leggen. De appel scheidt namelijk een soort van gas uit en in combinatie met het zonlicht wordt het rijpingsproces van de mango bevordert.

zomerse mango salade

 

Cherry’s choice:

 • Biologische mango @Albert Heijn
 • Biologische koriander in pot @Albert Heijn
 • Biologische kleine tomaatjes @Albert Heijn
 • Biologische limoen @Ekoplaza
 • Biologische rode ui @Albert Heijn

Een salade is een gemakkelijke en gezonde manier om rauwe groente en fruit te eten. Voor een salade bestaat eigenlijk geen vast recept, hooguit een lijst met ingrediënten. Als het hoofdbestanddeel maar bestaat uit groenten en fruit en dat je eindigt met een goede knijp in een limoen, sinaasappel of andere fruitsappen. Dat kan niet mis gaan! Natuurlijk kun je een sladressing ook op een andere manier maken. Bijvoorbeeld op basis van (plantaardige) yoghurt, oliën, sojasaus of zelfs op basis van avocado. Voor meer inspiratie over gezonde sladressings, klik hier. Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren tot een gezonde leefstijl. 

Op hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook en volg mij via instagram.

groetjess2
0 likes Healthy meals # , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close