10 april 2016

Zelfgemaakte notenmelk recept

Zelfgemaakte notenmelk recept
HEALTHY DRINK | ZELFGEMAAKTE NOTENMELK 
Melkvervangers zijn er tegenwoordig in overvloed. Van amandelmelk tot sojamelk, rijstmelk, havermelk etc. Vaak ze zijn prijzig en als je de ingredientenlijst erop naslaat, lijkt het soms net alsof je een pak (suiker)water hebt gekocht. Zonde van je geld! De oplossing? Een zelfgemaakte notenmelk is zo in eigen keuken gemaakt! Het recept voor deze zelfgemaakte notenmelk is een basisrecept die je op iedere nootsoort kunt toepassen. Op deze manier kun je zelf amandelmelk of bijvoorbeeld hazelnootmelk, walnootmelk of cashewnootmelk maken. Notenmelk is een volledig lactosevrije melk en zit boordevol gezonde vetten, vitamines en mineralen.
Met dit basisrecept maak je in een handomdraai een zelfgemaakte notenmelk. Je hebt al een verse zelfgemaakte notenmelk met maar 2 ingrediënten! 

*Voor het maken van je eigen notenmelk heb je een blender en een zeefje nodig.

Recept zelfgemaakte notenmelk

(voor ongeveer 250 ml notenmelk)

  • 100 gram noten(mix)
  • 300-400 ml water
  1. Week de noten voor een nacht, door ze in een schaaltje met lauw warm water te zetten.
  2. Spoel de noten de volgende morgen af en stop ze samen met water in de blender en blend (hoe meer water, hoe ‘wateriger’ de notenmelk wordt, dus probeer zelf even wat voor jouw de juiste hoeveelheid is).  
  3. Giet vervolgens de notenmelk door een zeefje en geniet van je eigen zelfgemaakte notenmelk!

Cherry’s choice:

  • Biologische noten @Ekoplaza
  • Gefilterd water uit de kraan

Noten zijn gezond. Ze zijn rijke aan eiwitten, vitamines (vooral vitamine B) en verschillende mineralen. Je doet er dan ook goed aan om dagelijks een klein handje noten te eten, maar je kunt er dus ook een zelfgemaakte notenmelk van maken en gebruiken als gezonde melkvervanger in bijvoorbeeld smoothies of havermout recepten. Met dit notenmelk basis recept kun je eindeloos variëren, want je kunt het gebruiken voor iedere nootsoort. Zelf gebruik ik altijd een mix van walnoten, cashewnoten, amandelnoten en hazelnoten. Deze groep noten zijn een van de meest rijke omega 3 noten (een gezonde vetsoort). De walnoot is het hoogst in zijn omega 3 gehalte. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je zelfgemaakte amandelmelk te maken of hazelnootmelk. Notenmelk is een gezonde melkvervanger voor dierlijke melksoorten. Een belangrijke stap bij het maken van notenmelk is het weken van de noten. Hierdoor verwijder je namelijk het fytinezuur van de noten en maak je de melk dus nog gezonder. Fytinezuur is het verdelingsmechanisme van de plant om zichzelf van de buitenwereld te kunnen verdedigingen, tegen de mensen en dieren die hen op willen eten. Fytinezuur zit niet alleen in noten, maar ook in verschillende graansoorten. Het is een antinutrient die de eter hoort te ‘kwetsen’. Wat het precies doet? Fytinezuur is de opslagvorm voor fosfor en fosfor is noodzakelijk voor het lichaam, maar fosfor werkt andere mineralen zoals ijzer, calcium, zink en magnesium tegen. Door de noten voor consumptie in lauwwarm water te weken, verwijder je het fytinezuur. En waarom is deze notenmelk nu een gezonde plantaardige melkvervanger? Ons lichaam herkent de structuur van het dierlijk melksoort niet, waardoor het kort door de bocht gezegd meer schade aanricht dan werkelijk zorgt voor gezondheidsopbouw. Het calcium gehalte in dierlijke melk wordt bijvoorbeeld ook bijna niet opgenomen, doordat de calcium-magenisum verhouding in dierlijke melk uit balans is. Er is namelijk een juiste verhouding nodig tussen deze twee mineralen wil het lichaam het juist kunnen opnemen en verwerken. En wat doen we met de ‘pulp’ van de notenmelk? Probeer het eens in een smoothie te verwerken! Ik hoop dat ik je met dit recept geïnspireerd hebt om je eigen zelfgemaakte notenmelk te gaan maken. 

Vond je dit een leuk recept en wil je op de hoogte blijven? Volg KickstartYourHealth dan via FacebookInstagram of schrijf je in voor een e-mail kickstart-update via de homepagina.

groetjess2
0 likes Healthy drinks # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close