10 juli 2016

Zelfgemaakte amandelpasta (notenpasta’s)

Zelfgemaakte amandelpasta (notenpasta’s)
ZELFGEMAAKTE AMANDELPASTA | HEALTHY SWITCH
Een notenpasta is een gezond alternatief voor pindakaas, want wist je dat de pinda een ontstekingsbevorderend vetzuur bevat? Dus afscheid nemen van je pindakaas en aan de notenpasta! Noten zijn erg gezond. Ze zijn een bron van verschillende mineralen, vitaminen (met name B-vitamine), eiwitten en gezonde ontstekingsremmende vetzuren. Een notenpasta kun je in iedere supermarkt verkrijgen, maar vaak zijn de noten geroosterd en wordt er zout aan toegevoegd. Mijn favoriete notenpasta is de amandelpasta. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een ongeroosterde amandelpasta, want alleen dan worden alle gezonde stoffen van de amandelnoten behouden. Een betaalbare en volledig natuurlijke notenpasta kun je heel eenvoudig zelf maken. Ik laat je zien hoe je een zelfgemaakte amandelpasta puur van amandelnoten maakt, even blenden en klaar is kees. Dit is een basisrecept voor het maken van je eigen notenpasta, iedere noot volstaat of een mix ervan.
Een zelfgemaakte amandelpasta maak je puur van amandelnoten! Dit amandelpasta recept kun je gebruiken voor het maken van je eigen notenpasta’s. 

*Voor het maken van een zelfgemaakte amandelpasta heb je een blender nodig.

 

Zelfgemaakte amandelpasta recept

  • 250 gram amandelnoten

Stop de amandelnoten in de blender en blendt dit totdat er vanzelf een pasta ontstaat. Het kan nodig zijn dat je tussendoor de blender even uit moet zetten om de amandelen wat aan moet drukken/roeren. Na ongeveer 10 minuten ontstaat er langzamerhand een pasta. Als je voor het eerst zelf amandelpasta maakt kan het erop lijken dat het niet wil lukken, maar houd vol en blijf blenden. Uiteindelijk ontstaat er echt een pasta en daar is geen toegevoegde olie voor nodig! Met dit amandelpasta recept maak je ongeveer 150 ml zelfgemaakte amandelpasta.

amandelpasta recept

Amandelpasta als chocolade pasta:

Deze zelfgemaakte amandelpasta kun je heel simpel omtoveren tot een zelfgemaakte gezonde chocoladepasta. Hoe dan? Voeg een scheutje cacao poeder toe, even opnieuw blenden/roeren en je hebt een heerlijke chocolade notenpasta. Wil je deze chocolade amandelpasta dan nog zoeten? Probeer dan voor natuurlijke zoetmakers in hun volledige vorm te kiezen, zoals dadels. Het weekwater van dadels volstaat bijvoorbeeld ook goed!

Amandelpasta als (dip/saté)saus:

Een amandelpasta kan ook gebruikt worden als smaakmaker in gerechten. Zoals een gezond sausje voor over salades of over vlees of visgerechten. Wat dacht je van een saté saus op basis van amandelpasta? Voeg aan de amandelpasta wat sojasaus, limoensap en sambal toe en voilà een saté saus op basis van amandelpasta. Lekker voor bij het avondeten, als in Indonesische gerechten. Voeg specifieke kruiden toe en creëer bijvoorbeeld een pittig gekruide amandelpasta versie; peper, zout, paprikapoeder, uienpoeder en eventueel knoflookpoeder.

Amandelpasta smoothie:

Notenpasta’s kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor smoothies. Noten zitten boordevol gezonde vetzuren, eiwitten en diverse vitaminen en mineralen. Je doet er dan ook goed aan om dagelijks een klein handje noten te eten. Probeer daarom eens een eetlepel amandelpasta of sesampasta aan je (chocolade) smoothie toe te voegen. Het zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar het geeft vooral een stijging in de voedingswaarde en verzadigingswaarde van je smoothie!

zelfgemaakte amandelpasta notenpasta recept

Cherry’s choice: 

  • Smaakt biologische ongebrande amandelnoten @ Albert Heijn

Een zelfgemaakte amandelpasta maak je dus eenvoudig, betaalbaar en snel thuis in eigen keuken. Je zult het misschien niet verwachten, maar noten worden bespoten met bestrijdingsmiddelen, omdat ze enorm vatbaar zijn voor schimmels en bacteriën. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar biologische noten. Je betaalt er wel wat meer voor, maar op deze manier vind ik een potje zelfgemaakte amandelpasta nog zeer betaalbaar. Voor het maken van deze amandelpasta was ik €4 euro kwijt en dat is stukken goedkoper dan de kant en klare versies bij de EKO winkels. Wanneer je een notenpasta in een supermarkt of bij de action haalt, let er dan goed op of deze volledig bestaan uit noten en geen pinda’s. Notenpasta’s kunnen namelijk voor het overgrote deel toch nog uit pinda’s bestaan. Deze amandelpasta is vrij van toegevoegd zout, gemaakt van uitsluitend ongeroosterde amandelnoten en daarom een rijke bron van gezonde vetzuren, eiwitten en diverse vitaminen en mineralen. Een zelfgemaakte amandelpasta is vers en dat betekent helaas ook dat het beperkt houdbaar is. Daarom gebruik ik de amandelpasta niet alleen als spread, maar ook op de verschillende manieren zoals hierboven beschreven is, want ofcourse no foodwaste! Allergisch voor noten? Dan kun je ook voor een zelfgemaakte sesampasta gaan. Kriebels in je keel na het eten van noten? Probeer dan eens biologische noten te nemen. Voor mij heeft dit namelijk geholpen. Ik hoop dat ik je met dit zelfgemaakte amandelpasta recept heb mogen inspireren. Op welke manier gebruik jij de amandelpasta/notenpasta nog meer? Ik zou het leuk vinden als je een comment achterlaat! 

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via instagram krijg je een kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn. Ik leg je uit waarom ik zo eet en wat de bijbehorende recepten zijn.

groetjess2
0 likes Healthy snacks , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

2 thoughts on “Zelfgemaakte amandelpasta (notenpasta’s)

  1. Irma schreef:

    Een ontstekensbevorderend vetzuur? Kun je dat toelichten? Ik dacht altijd dat we juist ontstekingsremmende dingen willen eten…. Maar misschien begrijp ik je verkeerd.

    1. Hi Irma, de pinda bevat een ontstekingsbevorderend vetzuur en daarom is een notenpasta een gezond alternatief, want noten zijn juist ontstekingsremmend. Pinda’s bevatten namelijk arachidonzuur, een vetsoort die bij overmaat ontstekingsbevorderend werkt. Het is een vetzuur die van nature in dierlijke producten voorkomt, bijvoorbeeld ook in varkensvlees maar ook in arachide olie en dus pinda. Is dit een helder antwoord? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close