27 november 2015

Zelf shoarmakruiden maken

Zelf shoarmakruiden maken
HEALTHY SWITCH | ZELF SHOARMAKRUIDEN MAKEN
Shoarma is oorspronkelijk een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. Het is een vleesgerecht wat op een bepaalde manier gekruid is. In onze supermarkten vinden we shoarmavlees voornamelijk kant en klaar en net zoals alle kant en klare producten, bevatten deze vaak te veel zout, onnodige e-nummers (v.n. gistextract) en zoetstoffen. Tijd om de shoarma een healthy switch te geven en dat wordt dus zelf shoarmakruiden maken! Het begint natuurlijk allemaal met de juiste kruidenmix en dat betekent vooral kurkumma en komijnzaad. Het voordeel van het zelf maken van je eigen shoarmakruiden, is dat je ook je eigen vleessoort kunt kiezen of misschien wel liever plantaardige vleesvervangers. Shoarma wordt namelijk vaak gemaakt van varkensvlees, een vet vleessoort.
Zelf shoarmakruiden maken met maar 6 ingrediënten! 

Deze zelfgemaakte shoarmakruiden kun je gemakkelijk in grote portie vooraf samenstelling en in een voorraad potje bewaren. Kruiden blijven namelijk ‘oneindig’ lang houdbaar!

Recept shoarmakruiden (zelf maken)

(samenstelling zelfgemaakte shoarmakruiden)

  • 3/4 dessertlepel komijnzaad
  • Halve dessertlepel kurkummapoeder
  • Halve dessertlepel zoete paprikapoeder
  • Halve dessertlepel knoflookpoeder
  • Halve desert lepel korianderzaad gemalen
  • 1/4 dessert lepel zwarte gemalen peper

Meng alle kruiden door elkaar en jouw portie zelfgemaakte shoarmakruiden zijn ready to serve or preserve!

Je gebruikt dit shoarmakruiden recept als richtlijn. Alle ingrediënten staan op chronologische volgorde, als je deze volgorde aanhoudt kan er weinig mis gaan! Tijdens het samenstellen van je eigen shoarmakruiden kun je natuurlijk gemakkelijk met het puntje van je pink de kruidenmix proeven. Test of je de smaak goed vindt, niet te pittig of juist te slap voor je is. De scherpe en pittige smaken zijn vooral afkomstig van de kurkumma en peper. Wil je dit wat minder? Voeg dan wat meer van de overige kruiden toe. Korianderzaad en/of komijnzaad verzachten vooral de scherpte van de shoarmakruiden. Komijnzaad is overigens het kenmerkende kruid voor shoarma! En misschien vindt je het juist wel lekkerdere wanneer er meer kurkumma inzit? Jij bent natuurlijk eigen baas in eigen keuken!

Shoarmavlees maken:
Om zelf het shoarmavlees (of plantaardig shoarmavlees) te maken, marineer je het vlees van eigen keuze met de shoarmakruiden. Mijn favoriete shoarma vleeskeuze is kippendijfilet. Het vlees snijdt in dan zelf handmatig in reepjes. Kippendijfilet is net als het shoarmavlees van het varken zacht van structuur, maar dan zonder vetrandjes en dus natuurlijk gezonder. Om het shoarmavlees met de zelfgemaakte shoarmakruiden te marineren, strooi je simpelweg enkele eetlepels over het vlees en roert dit handmatig goed door elkaar. Laat de kruiden voor minimaal 1 uur intrekken, maar het liefst nog langer. Zelf marineer ik het altijd ruim 2 a 3 uur van te voren.

Recept shoarmakruiden

Cherry’s choice:

  • Biologische kruiden @Ekoplaza
    *Ik geef de voorkeur aan biologische kruiden, omdat kruiden een geneeskrachtige werking hebben en deze beter tot hun recht komen wanneer ze op een natuurlijke wijze geteeld worden. Natuurlijk ben je helemaal vrij in deze keuze. Kruiden worden in iedere supermarkt in ruime mate aangeboden.
  • Beter Leven kippendijfilet @Albert Heijn

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. En via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon.

Kant en klaar shoarmavlees bevat vaak onnodig veel zoetstoffen, e-nummers, gistextract (E621) en zout. Het is vaak onduidelijk of het toegevoegde gistextract op een natuurlijke wijze of een chemisch wijze verkregen is. Het chemisch vervaardigde gistextract kan namelijk allerlei klachten oproepen. Wil je meer gezondheid in je leven? Vergeet dan absoluut niet dat gezondheid ook in deze hoekjes te vinden is. Kant en klare gekruide vleeswaren kunnen we gemakkelijk vervangen met echte, verse, kwaliteit kruiden. Kruiden bezitten geneeskrachtige werkingen en zijn dus absoluut een waardevolle toevoeging aan je maaltijd! Dus laten we dat ook zo houden? Met dit shoarmakruiden recept hoop ik je te hebben geïnspireerd tot het zelf maken van je eigen shoarmakruiden en daarbij een betere keus richting vlees te maken. Gezond eten is ook hierbij weer positief bewezen ontzettend gemakkelijk! Laat je het me weten? 

groetjess2
0 likes Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

10 thoughts on “Zelf shoarmakruiden maken

  1. Lilian schreef:

    <3 Bedankt! Toevallig vroeg mijn vriend of laatst of we ooit nog een keer lekkere shoarma konden eten aangezien we van bewust en gezond onze nieuwe lifestyle hebben gemaakt. Maar dat gaat helemaal lukken met dit recept!

    1. Hi Lilian, dankjewel voor je leuke reactie en uiteraard graag gedaan 🙂 Fijn dat jullie er iets aan hebben! En ja hoor, sommige ‘ongezonde’ dingen kun je gemakkelijk gezond(er) maken. Liefs!

  2. Rilana schreef:

    Wat leuk zeg dit recept! Ik ga het zeker eens een keertje uitproberen.

    1. Bedankt voor je reactie Rilana, leuk wat van je te horen 🙂

  3. Lilian schreef:

    Was ook lekker als marinade over de kippenpoten!

    1. Ohhh heb je het over de kippenpoten geprobeerd? Lijkt me idd ook echt heeeeerlijk! Bedankt voor je berichtje Lilian.

  4. gre schreef:

    Wat fijn deze mix, dankjewel!, ik ga het morgen uitproberen, heb je ook nog een suggestie voor een lekkere salade erbij, we vinden de ijsbergsla of andijvie zo saai worden?

    1. Leuk dat je het gaat proberen! 🙂 Hmmm ik moet bekennen… Gebruik hierbij zelf ook altijd een ijsbergsla. Gemixt met wat bieslook, tuinkruiden, een zelfgemaakt groen knoflooksausje (verse knoflook, citroensap en avocado) en komkommer. Ijsbergsla past er denk ik gewoon het beste bij 😀

  5. San schreef:

    Kurkuma… 😉
    En dessertlepel? Hebben mensen die echt in huis? Ik niet namelijk. Hoeveel theelepels is een dessertlepel?

    1. Haha ik wel hoor, het wordt vaak gebruikt in kruidenmixen. Ik denk dat ongeveer 2 tot 2,5 theelepels wel gelijk aan een dessertlepel staat. Het komt niet zo precies hoor. Dep tussendoor met een natte vinger in de mix en proef of de smaak naar je voorkeur is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close