31 juli 2016

Zalmburger met ravigottesaus

Zalmburger met ravigottesaus
GEZONDE MAALTIJD | ZALMBURGER MET RAVIGOTTESAUS 
Twee keer per week vis eten, waarvan één keer vette vis, is het gezondheidsadvies. Een populaire en vaak gegeten vette vissoort is zalm, daarom een recept voor een zelfgemaakte zalmburger met ravignotti saus. Ja, ook ravigottesaus kun je heel gemakkelijk zelf maken! Een zalmburger zou in feite alleen uit een paneer laagje en zalm moeten bestaan, echter worden kant en klare zalmburgers voornamelijk gepaneerd met een tarwe houdend meel, suiker en andere onnodige stoffen aan toegevoegd. Terug naar de basis, een zalmburger die ook werkelijk alleen uit zalm en een paneer laagje bestaat, maar dan een paneer laagje van amandelmeel en dus voedzamer en glutenvrij.
Een zelfgemaakte zalmburger maak je eenvoudig en snel met maar 3 ingrediënten! Lekker met een zelfgemaakte ravigottesaus van 4 ingrediënten. 

*Voor het maken van zalmburgers heb je een blender nodig.

 

Zalmburger met ravigottesaus recept

Zalmburger: 

 • 125 gram wilde zalm
 • 4 eetlepels amandelmeel
 • 1 ei

Ravigottesaus:

 • 3 eetlepels mayonaise
 • 4 kleine mini augurken
 • halve eetlepel kappers
 • 1 lente ui
 1. Voor het maken van de zalmburger plaats je de zalm in een blender, blend even kort totdat de zalm een losse structuur krijgt.
 2. Vorm dan met je handen een bal van de zalm, druk lichtelijk plat tot het een ‘hamburger-vorm’ krijgt.
 3. Breek dan de ei, klop het los en smeer de zalmburger ermee in.
 4. Rol de zalmburger dan door de amandelmeel die je op een bord verstuift. Zorg dat alle kanten van de zalmburger bedekt zijn met de amandelmeel.
 5. Bak de zalmburger dan voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur (geen olie nodig).
 6. Voor het maken van de ravigottesaus, plaats je alle ingredienten in de blender. Blendt en proef tussendoor of de smaak naar je eigen voorkeur is.

Wat maakt een zalm gezond? 

Zalm is een vette vissoort wat rijk is aan omega 3 vetzuren. Eet je tussen de 100 á 150 gram zalm, dan krijg je al ruim 70 procent van de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid omega 3 binnen. Hiervoor hoef je niet persé de verse variant te nemen, ook is diepvrieszalm, zalm uit blik en gerookte zalm een bron van omega 3. De zalm krijgt zijn roze kleur door het eten van garnalen. Een gekweekte zalm krijgt daarentegen een kleurstof toegediend om deze roze kleur te krijgen. Daarom liever een verse wilde zalm. Behalve de gezonde vetten (omega 3) zijn er nog meer redenen om regelmatig zalm klaar te maken. De zalm is ook een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Voornamelijk jodium, selenium en zink. Vitamine D wordt in ons lichaam onder invloed van zon aangemaakt. Er zijn maar weinig voedingsbronnen die vitamine D bevatten, maar wel vette vis!

 

zalmburger

Cherry’s choice:

 • Wilde diepvries zalm @Albert Heijn
 • Smaakt biologisch amandelmeel @Albert Heijn
 • Biologisch ei @Albert Heijn
 • Belze majoneis @Jumbo
  *De meesten mayonaises worden gezoet, let daarom goed op de ingrediëntenlijst.
 • Kappertjes @Albert Heijn
 • Lente ui @Albert Heijn
 • Augurken @Albert Heijn
  *De meeste augurken in een pot worden gezoet, let dus goed op de ingrediëntenlijst.

Zalm is een gezonde vissoort. Probeer wel voor de meest zuivere variant te gaan, want vissen worden ook gekweekt en op de verpakking kun je niet aflezen hoe ze precies gekweekt zijn en wat ze te eten hebben gekregen. Een zalm krijgt zijn roze kleur door het eten van garnalen. Een gekweekte zalm krijgt een kleurstof toegediend om zijn roze kleur te krijgen. De zee is daarentegen ook aan vervuiling onderhevig, dit risico blijft altijd, maar een wilde zalm geniet nog altijd de voorkeur. Deze zelfgemaakte zalmburger brengt wat variatie in het eten van zalm. Je kunt er een broodje zalmburger maken, maar je kunt hem ook gewoon zo opeten. Een broodje zalmburger maak ik in combinatie met tomaat, avocado, veldsla en dus een zelfgemaakte ravigottesaus. De ravigottesaus is gemaakt op basis van mayonaise, let daarom goed op de puurheid van de mayonaise. Het is een gezondere variant op de kant en klare ravigottesaus, mayonaise bevat namemel wel rauwe eieren. Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren tot een gezonde leefstijl. 

groetjess2
0 likes Uncategorized # , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close