12 november 2015

Natuurvoedingsadviseur

Natuurvoedingsadviseur
DIARY | DIPLOMA NATUURVOEDINGSADVISEUR 
Yeah, its official! Ik ben eindelijk geslaagd voor mijn opleiding Natuurvoedingsadviseur en met als eindcijfer een 9! Blij dat het erop zit, maar wat was het rete interessant zeg! Laat me je erover vertellen.
Ik ben geslaagd voor mijn opleiding Natuurvoedingsadviseur! 

Omdat ik dankzij natuurvoeding in staat was mijn ‘chronische’ eczeem te kunnen genezen, ontstond bij mij al de interesse, de overtuiging en het besef dat voeding maakt wie je bent. Ik wilde hier graag meer over weten, ook vanwege mijn beroep als psychosociaal hulpverlener waarbij ik bovengenoemde overtuiging niet los kon laten. Want hoe kun je iemand psychisch willen ‘genezen’, wanneer voeding nooit het onderwerp van het gesprek is? Voedingstekorten en met name vitaminen, kunnen namelijk ook neurologische stoornissen veroorzaken en ook zeker gedragsproblemen. Ik heb ervaren hoe het de gemoedstoestand en daarmee ook het gedrag beïnvloedt.
Voeding is dan letterlijk voeding voor het brein. 
Daarom startte ik de opleiding Natuurvoedingsadviseur. Een studie gericht op een zo natuurlijk mogelijk leven, dus pure voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Ik wilde wel eens weten waarom dat nu de beste keus is en wat we dan beter wel en niet voor ons lichaam kunnen eten. Uiteraard ging de lesstof veel dieper dan dat en logisch ook.
Om de functie van voeding goed te kunnen begrijpen, dien je het lichaam te begrijpen.
Van de huid tot de organen, van weefsels, botten, bloedvaten, tot het allerkleinste molecuul in ons lichaam; de cel. Hoe werken onze lichamelijke processen, waarom werkt het zo en wat heeft het nodig om goed te kunnen functioneren? Ik moest het allemaal leren. Enorm interessant, maar ook enorm pittig. Hierdoor besefte ik me pas hoe bijzonder, uniek en zelfstandig het lichaam is.
Alles staat in verbinding met elkaar, maar er is een ding waar alles op neerkomt; voeding!
Eiwitten, vetten, koolhydraten, water, vitaminen, mineralen, fytonutrienten, oftewel ons voedsel. Het lichaam kan niet zonder deze voedingsstoffen functioneren. Onze cellen en hersenen bestaan zelfs uit een aantal van deze stoffen! Vooral de vitamines, mineralen en eiwitten zijn sleutelingredienten. Door de lesstof klom ik in de huid van een voedingsmolecuul, bewandelde zijn route van mond tot anus, maar ook van de opname. Ik leerde namelijk ook hoe voeding precies wordt opgenomen, ontleed en heropgebouwd wordt. Voeding kan namelijk in de vorm zoals wij het innemen niet door onze cellen worden opgenomen. Het lichaam moet eerst alles gaan ‘omzetten’ en dat doet het voornamelijk met behulp van de spijsvertering en de daarbij behorende organen. Stap een mag dan wel gezond leren eten zijn, maar als het lichaam het niet goed kan opnemen, dan heeft het weinig zin. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze ‘halte’ enorm belangrijk voor onze gezondheid is. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe je met de meest simpele aanpassingen deze ‘halte’ zo effectief mogelijk kunt laten functioneren.
Misverstand: Alles wat puur is, is goed. 
Voordat ik aan deze studie begon, had ik bovengenoemde leefregel voor mezelf ontwikkeld zodat gezonde voeding voor mij gemakkelijk te herkennen was. Ik weet nu dat het toch gecompliceerde ligt dan dit. Nou, eigenlijk was deze ontdekking enorm verhelderend! Onze voedingskeuzes zijn eindeloos. Zo zijn er tig verschillende soorten noten, oliën, groentes, granen etc. En dan heb ik nog niet gesproken over de marketing, die je natuurlijk allemaal graag tot hun product willen verleiden. Dit maakt het mede allemaal zo moeilijk en verwarrend.
Door de studie Natuurvoedingsadviseur weet ik precies welke soorten het gezondst zijn en geef ik niet langer meer geld uit dan nodig! 
Wist je dat veel voedingstoffen alleen in combinatie werkzaam zijn? Uit wetenschappelijk research is namelijk gebleken dat veel voedingsstoffen als team samenwerken en dus alleen in combinatie maximaal effectief kunnen zijn. Dit inzicht was mij geheel onbekend, maar nu weet ik precies hoe ik ervoor kan zorgen dat een maaltijd stijgt in zijn voedingswaardes en ook daadwerkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Ook de voedselbereiding is een essentieel punt. Sommige voedingsproducten worden door verwarming namelijk beter opgenomen of zijn ‘veiliger’ om te eten. Tegelijkertijd gaan er bij de bereiding ook veel voedingstoffen verloren, dus dit is ook nog een kunst aan zich. Ook zijn er combinaties van voedingstoffen die je juist t.b.v. je gezondheid moet vermijden, zoals nitriekrijke groentes in combinatie met vis. Sommige voedselcombinaties botsen met elkaar, waardoor giftige stoffen ontstaan.
De studie Natuurvoedingsadviseur is gebaseerd op de orthomoleculaire geneeskunde.
Hierdoor hanteert het over voeding veelal andere inzichten dan de reguliere inzichten. ‘Ortho’ betekent ‘goed’ en ‘moleculair’ betekent ‘betreffende moleculen’. Het is het bijdragen aan een goede beschikbaarheid die het lichaamssysteem nodig heeft om te kunnen functioneren. Natuurvoedingsadvies is dus gericht op het creëren en in stand houden van deze optimale beschikbaarheid, zodat het lichaam alle moleculen krijgt die het nodig heeft om te kunnen functioneren en gezond te blijven. Het verbeteren van de gezondheid en het voorkomen van ziekte door middel van het juiste voedingspatroon, want als je hierin in gebreken blijft dan ‘breekt’ het lichaam langzamerhand af en ontstaan er ziektes. Een alvleesklier krijgt bijvoorbeeld een ‘burn-out’ waardoor hij geen insuline meer kan aanmaken, met diabetes type 2 als gevolg.
Kenmerkend voor een Natuuvoedingsadviseur, is dat de mens wordt gezien als een geheel (holistische benadering).
Als psychosociaal hulpverlener draag ik deze visie al, maar hierdoor kreeg ik dus ook interessante lesstof over voeding en emoties, stoornissen, gedragsproblemen etc. Als mens eet je, maar je voelt ook emoties. Je hebt zelfovertuigingen, waarden en normen. Het is dan ook meer dan logisch om naar het geheel van de mens te kijken. Stress kan zowel gerelateerd zijn aan voeding, maar ook aan leefsituatie. Het is het vinden van een nieuwe balans in zijn geheel. Een Natuurvoedingsadviseur kijkt naar het gehele voedingspatroon met de nadrukkelijke aandacht van de bouwstoffen van ons lichaam (micro- en macronutrienten). De term ‘ontgiften’ is niet iets wat je bij de huisarts te horen krijgt en bij ziekte krijg je ook geen specifiek voedingsmenu mee, terwijl dit juist wel de cruciale momenten zijn om gezond te eten. Een Natuurvoedingsadviseur doet dit wel.
Een Natuurvoedingsadviseur luistert naar een symptoom, ziet het als een teken van een disbalans in het lichaam en gaat opzoek naar de oorzaken om de balans blijvend te kunnen herstellen.
Iedereen heeft goede voeding nodig. Ook al beoefen je geen intensieve sport, ook al eet je redelijk gezond of ook al heb je altijd een dikke winterjas aan, als jij ademt leef je en kost het jouw lichaam de nodige energie (voedingsstoffen) om deze centrale op gang te houden. Het is dag en nacht aan het werk zodat jij kan leven, want jouw leven gaat immers dag en nacht door. Al bij de ‘kleinste’ vanzelfsprekende lichamelijke processen, zoals het ademen, gebeurt er al enorm veel in het lichaam. Er ontstaat bijvoorbeeld een afvalstof, die wij gemakkelijk weer uitademen. Maar ook bij iedere maaltijd ontstaan schadelijke afvalstoffen. Afkomstig van de lichamelijke processen die het eten hebben moeten verwerken. Deze afvalstoffen ademen we niet simpel uit. Deze moeten weer door bepaalde enzymen, die weer leven van voedingstoffen, ontmantelt worden. Alles komt dus terug bij voeding!
Een gemakkelijk, betaalbaar, natuurlijk gezond leven is absoluut mogelijk! 
Voeding is voor mij nu enorm duidelijk geworden, waardoor ik nu precies weet in welke mate, met welke voeding, op welke wijze en in welke combinaties ik het maximale uit mijn voeding kan halen.
.
We weten allemaal ergens wel dat voeding belangrijk is, maar er is vaak te weinig kennis over de precieze functies van voeding. Door mijn blog en mijn coaching probeer ik anderen bewust te maken. Voeding dient dus niet alleen maar voor energie en lichaamswarmte. Het is een uniek systeem dat zichzelf draaiende moet houden door allerlei verschillende dagelijkse lichamelijke taken uit te voeren; opbouw, regulatie, verdediging, herstel etc. Goede voeding bevat dan ook alle moleculen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze (dagelijkse) diverse lichamelijke processen. Geef je deze niet, dan kan het zichzelf niet ontwikkelen, verdedigen tegen ziekte, repareren van schade, maar nog veel belangrijker; in stand houden! Het begint bij dit besef. 
.
Benieuwd hoe mijn eetpatroon er nu uitziet? Via Instagram geef ik je een kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn.
groetjess2
0 likes Diary # , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

18 thoughts on “Natuurvoedingsadviseur

 1. Ramona schreef:

  Gefeliciteerd Cherry! Wat ontzettend goed. Geslaagd met een 9.
  Verheug mij op ons consult en de adviezen die je voor mij hebt.
  Groetjes, Ramona

  1. Bedankt Ramona, erg leuk om te horen! 🙂

 2. René en Henriëtte Overklift Vaupel Kleyn schreef:

  Geslaagd met een 9! Van harte gefeliciteerd!
  Hard gewerkt, heel goed!
  Wat jij schrijft klinkt allemaal al heel kundig en gedreven! Goed zo!
  Veel succes verder!
  René en Henriëtte

  1. Wat lief van jullie! Bedankt! 😀

 3. sharita schreef:

  Hoi, gefeliciteerd! Mag ik vragen waar je die opleiding hebt gevolgd?

  1. Ik heb je een mailtje gestuurd met de info van de opleiding 🙂

 4. gea schreef:

  Gefeliciteerd! Zelf ben ik ook nog steeds druk bezig met mijn studie voedingsdeskundige! Veel succes met alles <3

  1. Dankjewel Gea! Jij ook veel succes met je studie voedingsdeskundige 🙂 Leuke blog heb je trouwens!

 5. Louis e schreef:

  Proficiat! Heel interessant. Mag ik vragen waar/bij wie je de opleiding hebt gevolgd?
  Bedankt!

  1. Dankjewel! Je hebt een mailtje ontvangen met alle info van de opleiding 🙂

 6. John Soedjono schreef:

  Van harte gefeliciteerd met je diploma.. Met heel veel belangstelling volg ik je recepten.
  Vraagt om meer.

  1. Wat lief, bedankt John! 🙂

 7. Daphne schreef:

  Leuk en interessant om te lezen!! Zit er zelf ook aan te denken om die opleiding te doen dus fijn dat je er zo uitgebreid over schrijft, geeft me weer wat beter inzicht! Liefs, Daphne

  1. Hi Daphne, ik ben blij dat ik je daarin kon helpen 🙂 Weet je al of je het gaat doen?

 8. Anüska schreef:

  Hi, ik ben ook geïnteresseerd in het volgen van een opleiding natuurvoedingskunde. Welke opleiding heb jij gevolgd?

  Alvast bedankt,

  Anüska

 9. Nanda schreef:

  Wat een leukesite! Ik ga je zeker volgen, leuke tips en informatie!
  Ik ga je recepten eens uitgebreid bekijken 🙂
  Ik ben benieuwd of de studies je nog steeds helpen in je werk en in het dagelijkse leven. Ik wil zelf ook deze studies gaan volgen. Waar heb jij deze gedaan?
  Veel succes verder! Groetjes!

 10. Chantal schreef:

  Beste Cherry,
  Erg tof om te lezen over wat de opleiding voor jou betekent. Ik overweeg zelf ook om de opleiding te gaan volgen, maar ben nog aan het uitzoeken welk instituut inhoudelijk bij mij past. Zou je mij ook info willen sturen m.b.t. de opleiding die jij gevolgd hebt?

  Heel erg bedankt en succes met alles.

  Groetjes,
  Chantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close