4 december 2015

Suikervrije warme chocolademelk (zuivelvrij)

Suikervrije warme chocolademelk (zuivelvrij)
HEALTHY SWITCH | GEZONDE WARME CHOCOLADEMELK
Wie denkt er niet aan een lekkere mok warme chocolademelk tijdens deze koude winterdagen? Dat dacht ik al. De warme chocolademelk is haast een onderdeel van de winter geworden, maar wist je dat de chocolademelk uit onze supermarkten meer suiker dan cacao bevat?! Totaal onnodig als je het mij vraagt, want heb jij wel eens een suikervrije chocolademelk geprobeerd? Als je dit recept van een suikervrije warme chocolademelk probeert, zul je het met mij eens zijn. Cacao is natuurlijk het hoofdingrediënt van een chocolademelk, laten we eens proberen dan ook een echte cacaomelk te maken. Door de toevoeging van 2 andere gezondheidsbevorderende specerijen, krijgt de chocolademelk een gezond karakter, vol en puur van smaak. Overigens maak ik deze warme chocolademelk van kokosmelk of rijstmelk. Deze warme chocolademelk is dus zuivelvrij!
Een zelfgemaakte gezonde suikervrije warme chocolademelk met maar 4 ingrediënten! 

Suikervrije gezonde warme chocolademelk

(voor 1 mok suikervrije chocolademelk)

  • 1 mok kokosmelk (of rijstmelk)
  • 3 dessertlepels cacaopoeder
  • 1 dessertlepel groene kardamon
  • 1 dessertlepel kaneelpoeder
  1. Vul de mok, waaruit je later ook je chocolademelk gaat drinken met kokosmelk (dan weet je in ieder geval dat je genoeg klaarmaakt).
  2. Giet het in een steelpannetje en verwarm de kokosmelk naar eigen voorkeur.
  3. Voeg dan de cacaopoeder, kardamon en kaneelpoeder toe en roer dit tot een chocolademelk.
    NOTE: De hoeveelheid van deze ingrediënten is afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur, maar ook van de sterkte van de gebruikte kruiden. Er zit onder de verschillende merken nogal een verschil in de sterkte van cacao. Daarom de tip om de kruiden langzamerhand beetje bij beetje aan de melk toe te voegen en tussendoor zelf te proeven of de smaken voldoende aanwezig zijn.
  4. Serveer en geniet van een gezond kopje suikervrije warme chocolademelk!

Variatiemogelijkheden:
Je kunt natuurlijk verschillende melksoorten voor deze suikervrije chocolademelk gebruiken. Als je de chocolademelk zuivelvrij wilt maken, dan is kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk en havermelk een gezond alternatief. Wil je echter deze warme suikervrije chocolademelk ook glutenvrij maken, dan kun je de havermelk beter laten staan.

warme-suikervrije-chocolademelk

Cherry’s choice:

  • Amaizin biologisch kokosmelk @Ekoplaza
  • It’s Amazing rauwe cacao poeder @Ekoplaza
  • It’s Amazing biologische groene kardamon @Ekoplaza
  • Cook biologische kaneel @Ekoplaza
    *Alle bovengenoemde ingrediënten kun je ook in de ‘normale’ supermarkt verkrijgen. Let bij de aanschaf van deze producten wel goed op de kwaliteit en op eventuele ongezonde toevoegingen. Zo wordt er aan kokosmelk vaak suiker en conserveermiddelen toegevoegd.

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden van alle andere gemakkelijke gezondheid tips die nog gaan komen? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. En via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon!

Met dit suikervrije warme chocolademelk recept heb ik je hopelijk laten zien hoe gemakkelijk je zelf thuis een gezonde chocolademelk kunt maken. De toevoeging van kardamon en kaneel geven deze chocolademelk een  gezondheidsbevorderend effect. Kardamon is namelijk bewezen effectief in het onschadelijk maken van cafeïne (die aanwezig is in cacaopoeder). Kaneel daarentegen is bewezen effectief in het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Rijstmelk mag dan wel natuurlijk zijn, maar geeft wel een bloedsuikerstijging! Door de toevoeging van deze gezonde kruiden aan je chocolademelk, geeft het je een echte kickstartyourhealth effect! Gezond drinken is ook hierbij weer positief bewezen ontzettend gemakkelijk, niet waar? 

groetjess2
0 likes Healthy drinks , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

3 thoughts on “Suikervrije warme chocolademelk (zuivelvrij)

  1. Sabine schreef:

    Leuk recept! Hier in Colombia is er natuurlijk heel veel cacao en dus chocolademelk, het hele jaar door. Thuis maak ik het ook regelmatig in een speciale kan voor chocolademelk met een houten ding (weet het Nederlandse woord niet) om het te laten schuime. In de supermarkt verkopen ze blokken chocola speciaal voor chocolademelk (iets dat in NL niet bestaat volgens mij). Dat doe je dus in de kan met melk en roeren maar. De meeste van die blokken bevatten veel suiker (Colombianen zijn zoetekouwen haha), maar er zijn ook suikervrije blokken dat dus gewoon puur cacao is. Die hebben we thuis en is echt heerlijk! Niet te veel van gebruiken want dan wordt het echt te bitter, maar een klein blokje per mok is echt goed te doen!

  2. Clary schreef:

    Is drie dessertlepels niet een beetje veel?

    1. Hi Clary, de hoeveelheid is afhankelijk van de sterkte van je rauwe cacao poeder en natuurlijk je eigen smaakvoorkeur. De sterkte van cacao poeder varieert nogal per merk heb ik gemerkt. Probeer de ingrediënten beetje bij beetje toe te voegen en tussendoor te zelf te proeven. Het gaat vooral om de smaakcombinatie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close