27 juli 2015

Sociale detox nodig? 10 kenmerken van een gezond sociaal contact

Sociale detox nodig? 10 kenmerken van een gezond sociaal contact
KICKSTARTYOURMIND
We kennen allemaal de term ‘lichamelijke detox‘, waarbij het lichaam gestimuleerd wordt om lichamelijke afvalstoffen uit te scheiden, maar wist je dat er ook een sociale detox bestaat? In de psychologie refereert een sociale detox naar het elimineren van ongezonde sociale contacten uit je sociale netwerk, want ook dit zijn ‘gifstoffen’ voor het lichaam, ofwel jouw emotionele state of mind! Je kent ze wel, die contacten die energie kosten. Ze maken je eerder ongelukkig dan gelukkig. Heb jij ze?
Neem jouw sociale netwerk eens onder de loep. Heb jij een sociale detox nodig? 

Onze sociale omgeving is een van de grootste pilaren binnen onze zelfontwikkeling. Wie definieert zichzelf nu niet met de mening van anderen? Al is het niet die van je vrienden, dan wel in de opvoeding door je ouders, familie of de leraren van je school. Door een goed steunend sociaal netwerk weren we tegenslagen beter, het geeft ons steun, het geeft ons een klankbord om goede keuzes te maken en het geeft ons de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Je hebt namelijk andere mensen nodig om jezelf te kunnen spiegelen en te kunnen ontdekken wie je bent. Een gezond netwerk is dus essentieel, mits het sociale netwerk gezond is!

De mens is een kudde dier:
Het gedijt het beste wanneer we ons door anderen geliefd voelen, wanneer we ons niet alleen voelen (op de einzelgängers na natuurlijk). We doen elkaar graag na en kunnen ontzettend veel leren van elkaar. Hierin kunnen contacten zowel een positieve als negatieve invloed op je hebben, want is het eigenlijk wel gezond wat je van een ander leert? Als psychosociaal hulpverlener zag ik maar al te vaak hoe destructief een sociaal netwerk kon zijn.

De menselijke behoefte om ergens bij te horen is intens sterk aanwezig, dat we hiervoor soms letterlijk door vuur en vlam gaan.

Tsja, hoe zit het dan met je zelfrespect? Binnen de psychiatrie gaf ik hier dagelijks begeleiding in.

Sociale stress:
Krijg jij stress van jouw sociale contacten? Heeft een persoon een negatieve invloed op je? Ben jij intens gelukkig met jouw partner, of hebben jullie eerder een ‘giftige, verstikkende’ relatie met elkaar? Is jouw beste vriend ook daadwerkelijk een echte beste vriend? Iemand die ten alle tijden voor je klaarstaat en het beste met je voor heeft. Of zijn jouw contacten er alleen wanneer het hen uitkomt?

Psychische voeding:
Onze emoties zijn een belangrijke voedingsbron voor ons psychisch functioneren. Jouw gedachten bepalen jouw gevoelens en stress-gevoelens zijn een echte body killer. Het is een van de grootste bronnen waaruit ziekten ontstaan, dus negeer dit niet!

10 kenmerken van een gezond sociaal contact:
Doe de sociale relatie check hieronder en oordeel zelf of jij een sociale detox nodig hebt!

 1. Je voelt je veilig bij de ander;
  Er is geen sprake van lichamelijk/verbaal geweld of een andere vorm van bedreiging/manipulatie.
 2. Je ervaart emotionele steun van de ander;
  Je vindt de nodige steun en medeleven op jouw emoties bij de ander.
 3. Je ervaart affectieve steun van de ander;
  Je voelt je geliefd door de ander, gewaardeerd & vertrouwd.
 4. De ander stimuleert je tot meer geluk (gezondheid, positiviteit);
  De ander geeft je informatie/advies/feedback om jouw ontwikkeling op een positieve manier richting te geven.
 5. Je kunt compleet jezelf zijn bij de ander;
  Je hoeft jezelf niet te veranderen en/of de ander respecteert jouw fouten.
 6. Er is gelijkheid binnen de relatie;
  Als er besluiten genomen dienen te worden, doen jullie dit grotendeels gezamenlijk.
 7. Je ervaart de ruimte van de ander om jezelf te kunnen ontwikkelen;
  De ander respecteert jouw persoonlijke behoeftes tot zelfontwikkeling, belemmert en bekritiseerd deze niet.
 8. Je krijgt grotendeels positieve energie van de ander;
  Je hebt plezier in elkaar.
 9. Je ervaart onafhankelijkheid en anatomie in de relatie;
  Je kunt afzonderlijk van elkaar activiteiten doen en gelukkig zijn.
 10. Je ervaart een wederzijdse communicatie in de relatie;
  Je bent open en eerlijk naar elkaar, neemt de tijd om naar elkaar te luisteren en je durft te praten over eigen gevoelens.

Zeg jij op bovenstaand lijstje volmondig ‘ja’?! Fijn, dan heb je gezonde sociale contacten! Zeg je ietwat te vaak nee, dan druk ik je op het hart om hier serieus even bij stil te staan.

Relaties zijn absoluut van invloed op de gezondheid! Zij bepalen voor een groot deel de emotionele en cognitieve gemoedstoestand van jou als persoon zijnde. 

Ermee stoppen en opnieuw beginnen is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk voor je zelfontwikkeling! Het kan ook voorkomen dat je zelf veranderd bent waardoor de mensen om je heen niet meer helemaal bij je passen. Dan ben je toe aan verversing!

Vond je dit een leuke post? Blijf op de hoogte door Facebook of abonneer je op een e-mail melding op de homepagina!

Zijn jouw sociale contacten gezond? Denk jij een sociale detox nodig te hebben? Heb je hierin hulp nodig? Laat het mij dan vooral weten. 

groetjess2
0 likes Kickstart-tips # , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

2 thoughts on “Sociale detox nodig? 10 kenmerken van een gezond sociaal contact

 1. interessant artikel! Bij sommige mensen voel ik me erg op mijn gemak, maar tegelijkertijd ook weer niet. Wat dat betreft ben ik een beetje rusteloos en voel ik me het prettigst als ik alleen ben 🙂

 2. Kim schreef:

  Mooi omschreven! Ik denk dat je door de jaren heen ook behoeft hebt aan andere contacten omdat je zelf ontwikkelt en toe bent aan andere vriendschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close