13 oktober 2015

Simpele boekweit crackers

Simpele boekweit crackers
HEALTHY SWITCH | BOEKWEIT CRACKERS 
Crackers worden vaak gegeten als broodvervanger, maar in feite verschillen ze niet veel van elkaar. Zowel brood als crackers bevatten toegevoegd suiker. Daarnaast worden de meesten broden en crackers gemaakt van tarwe. Niet echt heel voedzaam en gezond, maar wanneer je iets ‘speciaals’ wilt zoals glutenvrije crackers, betaal je gelijk de hoofdprijs. Of ik daar al iets op gevonden heb? Ja zeker, ik maak voortaan zelf mijn eigen portie glutenvrije crackers! Dat kan namelijk al heel simpel, betaalbaar en gezond met boekweit. Deze boekweit crackers zijn voedzaam, glutenvrij maar ook vegan. Ik zeg nu trouwens wel ‘crackers’, maar dit recept gaat ook perfect door als glutenvrije toastjes!
Maak nu eenvoudig zelf met maar 4 ingrediënten deze simpele boekweit crackers!

Glutenvrije boekweit crackers

(voor ong. 8 crackers)

 • 150 gram boekweitmeel
 • 4 eetlepels hele lijnzaad (of gebroken lijnzaad)
 • 1 eetlepel vloeibare kokosolie
 • 150 ml  lauw warm water
 1. Verwarm de oven op 200 graden en bekleed de ovenplaat met bakpapier.
 2. Maal de lijnzaad lichtelijk met behulp van een blender tot gebroken lijnzaad.
 3. Mix dan in een kom alle ingrediënten met elkaar. Eerst alle drogen ingrediënten, dan de kokosolie en dan al roerend het lauw warme water.
 4. Kneed het cracker beslag met je handen fijn, vorm hiervan een bal en leg het op de bekleedde ovenplaat.
 5. Rol het cracker beslag dan met een deegroller of een langwerpig glas uit tot een dunne ‘koek’.
 6. Snijdt nu zelf de vorm uit van de zelfgemaakte crackers. Als je bijvoorbeeld mooie rechte crackers wilt, dan kun je steeds alle scheve randjes eraf snijden en er weer opnieuw een bal van vormen.
 7. Plaats de crackers dan voor ongeveer 20 a 25 minuten in de oven. Wanneer de crackers hard zijn, is jouw eigen portie zelfgemaakte crackers klaar!

Uitbreidingstip:
Voeg eventueel nog wat zaden naar eigen keus aan het cracker beslag toe. Denk hierbij aan sesamzaadjes of pompoenpitten. Inspiratie nodig over hoe je deze boekweit crackers nu dan gezond belegd? Neem dan eens een kijkje bij deze zelfgemaakte gezonde sandwich spread

Zelfgemaakte crackers van boekweit
 • Glutenvrije biologische Ekoplaza boekweitmeel @Ekoplaza
  *Boekweitmeel wordt in iedere supermarkt verkocht. Een glutenvrije boekweitmeel wordt ook bij de Albert Heijn aangeboden. Voor de biologische variant dien je naar de Ekoplaza te gaan.
 • Natufood biologische lijnzaad @Plus
  *Ook lijnzaad is tegenwoordig overal te verkrijgen. De bio variant is ook in de ‘normale’ supermarkt te krijgen.
 • Aman Prana kokosolie @Ekoplaza
  *Kokosolie wordt ook in iedere andere supermarkt aangeboden. Let wel op dat je voor een ‘pure’ kokosolie gaat, ontgeurd en biologisch is de beste kwaliteit.
 • Water uit de kraan.

Deze boekweit crackers zijn rijk aan B-vitamines en helemaal glutenvrij. Door de toevoeging van lijnzaad bevatten deze boekweit crackers ook omega 3 en is de toevoeging van ei niet nodig. Lijnzaad is namelijk een natuurlijk bindmiddel en wordt zowel heel als gebroken aangeboden. Ik geef zelf de voorkeur aan de hele lijnzaden, omdat de gebroken lijnzaden gevoelig zijn voor oxidatie. We willen natuurlijk wel de omega 3 in de zaden zoveel mogelijk behouden. Daarom maal ik ze liever op het moment dat ik ze ga gebruiken zelf fijn. Ook heb ik gekozen voor kokosolie in plaats van olijfolie. Dit, omdat de oven op 200 graden verwarmd is waar olijfolie niet tegen bestemd is. Ik hoop dat ik je geïnspireerd hebt om je eigen portie zelfgemaakte crackers te maken. Het maken van deze glutenvrije crackers zijn een kleine moeite, maar zoveel beter voor je gezondheid en ook nog eens lekker! Laat je het me weten?

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden van nieuwe recepten? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina.

Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn.

groet121
0 likes Healthy switch , Kick-starters # , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

One thought on “Simpele boekweit crackers

 1. Renate schreef:

  Die van mij zien er iets anders uit dan die van jou maar de smaak is ok. Het is een vrij lastig deeg om mee te werken omdat het echt uit elkaar brokkelt en je het echt goed aan moet drukken wil het een geheel blijven.
  Het uiteindelijke resultaat is ook niet een hele erge stevige cracker. Maar dat maakt niet echt uit. Voor mij is het een goed vullende broodvervanger aangezien ik geen brood eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close