18 december 2016

Rauwe gevulde speculaas (suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij & vegan)

Rauwe gevulde speculaas (suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij & vegan)
GEZOND ALTERNATIEF | RAUWE GEVULDE SPECULAAS KOEK
Gezond eten met de feestdagen? Het kan! Een gezonde gevulde speculaas koek kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk en snel thuis zelf maken. Ik laat je zien hoe. Omdat de gevulde speculaas altijd mijn lievelingskoek was tijdens sinterklaas en kerst, werd het wel eens tijd voor een gezond alternatief op dit traditionele gevulde speculaas koek recept. Het is mij gelukt om de gevulde speculaas suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij en zelfs vegan te maken. Als zoetmiddel gebruik ik uitsluitend dadels in volledige vorm. En omdat deze gevulde speculaas koek niet verhit wordt, behoudt het al zijn voedingsstoffen en verandert het zoetmiddel niet in puur suiker. Een rauw taart van speculaas!
Rauwe gevulde speculaas van 4 ingrediënten! Suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij en vegan. 

*Voor het maken van deze rauwe gevulde speculaas heb je een blender nodig en eventueel een bakblik om de speculaas koek vorm te kunnen geven. De grootte van het bakblik is niet zo zeer van belang, het gaat erom dat je een vorm kan maken. Met de beschreven hoeveelheid krijg je ook geen bakblik vol.

Rauwe gevulde speculaas recept

(voor ongeveer 4 flinke stukken gevulde speculaas brokken)

Voor de speculaas koek:
 • 130 gram geroosterde amandelnoten
 • 6 dadels
 • 1,5 eetlepel speculaas / koekkruiden
Voor het amandelspijs:
 • 50 gram amandelmeel
 • 3 dadels
 • Sap van een halve citroen
Bereiding rauwe gevulde speculaas koek:
 1. Week de gedroogde dadels vooraf een half uur in heet water, tenzij je verse dadels gebruikt.
 2. Start met het maken van de speculaas koek. Neem de blender en mix hierin eerst apart de geroosterde amandelnoten tot fijn meel.
 3. Voeg vervolgens de dadels en speculaas / koekkruiden toe, mix nogmaals tot een kneedbaar speculaas deeg.
 4. Maak hiermee de speculaas koek bodem. Neem de helft van de speculaas deeg, kneed het nog even goed door elkaar met je handen en druk het vervolgens met behulp van de platte kant van een lepel plat in een bakblik (de andere helft bewaren we voor de speculaas koek top).
 5. Maak de blender schoon en start met het amandelspijs. Hiervoor mix je de amandelmeel samen met de dadels en citroensap tot een fijn deeg.
 6. Druk het vervolgens met behulp van een lepel plat op de speculaas koek bodem.
 7. Maak het dan af met de speculaas koek top.

Gevulde speculaas rauw recept

Houdbaarheid rauwe gevulde speculaas:

Omdat de gevulde speculaas vrij is van dierlijke producten kan de koek in de koeling ruim 5 weken bewaard blijven. Er zitten weliswaar geen producten in die snel kunnen bederven, dat maakt dat de speculaas koek langer houdbaar is.

Boodschappenlijstje rauwe gevulde speculaas:
 • Geroosterde amandelnoten @Albert Heijn
 • Biologische gedroogde dadels zonder pit @Ekoplaza
 • Verstegen speculaas / koekkruiden @Jumbo
 • Smaakt biologisch amandelmeel @Albert Heijn
 • Biologische citroen @Albert Heijn

Deze rauwe gevulde speculaas koek zit boordevol gezonde voedingsstoffen. De basis voor zowel de speculaas koek als de amandelspijs zijn amandelnoten. Een flinke dosis eiwitten, maar ook boordevol verschillende mineralen en vitaminen. Vooral B-vitaminen en niet te vergeten, gezonde vetzuren! Een brok van deze gevulde speculaas koek is dus heel voedzaam en zal dan ook snel vullen. Zelf krijg ik geen hele brok op, je kunt ze dus gerust wat kleiner snijden en serveren. Doordat de speculaas koek van amandelnoten gemaakt wordt, is het grote voordeel dat de speculaas koek hierdoor glutenvrij is. Als gezond zoetmiddel gebruikte ik volledige dadels en dus is de speculaas koek vrij van geraffineerde suikers. Ook maak ik geen gebruik van zuivel en dierlijke producten en dus een geschikte speculaas koek voor veganisten. De bekende voedingsstoffen die allergieën oproepen, zoals zuivel, suiker en gluten zijn dus niet in dit recept verwerkt waardoor dit speculaas koek recept voor vrijwel iedereen tijdens de feestdagen gangbaar is. Met uitzondering van de mensen met een notenallergie. Zelf ben ik een groot fan ben van rauwe (taart)recepten. Rauw taarten zijn snel klaar, omdat het gehele bakproces niet aan de orde komt en hiermee alle voedingsstoffen behouden blijven. Let wel op; snoepen blijft snoepen en ik raad je dan ook aan om het bij één speculaas brok te houden. Gezien er ook een smak aan eiwitten inzitten en een teveel aan eiwitten schadelijk is voor het lichaam. Ik hoop dat ik je met dit recept heb mogen inspireren en ik wens je fijne gezonde feestdagen toe! 

Vond je dit een leuk recept en wil je op de hoogte blijven? Volg KickstartYourHealth dan via Facebook of meld je aan voor een email update via de homepagina. Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn. Ik leg je uit waarom ik zo eet en wat de bijbehorende recepten zijn.

groetjess2
0 likes Healthy snacks , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

2 thoughts on “Rauwe gevulde speculaas (suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij & vegan)

 1. Ferdi schreef:

  Ik mis de grootte vh bakblik….

  1. Hi Ferdi, bedankt voor je reactie. Ik heb het even aangepast in het artikel, goed dat je me erop wees! De grootte van het bakblik is namelijk niet relevant. Het gaat er voornamelijk om dat je een vorm kunt maken van de speculaas brokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close