6 oktober 2016

Naan brood basisrecept (broodvervanger)

Naan brood basisrecept (broodvervanger)
KICK-STARTER | NAAN BROOD BASIS RECEPT (BROODVERVANGER) 
Er zijn al heel wat broodvervangers op KickstartYourHealth voorbij gekomen. Van boekweitwraps tot de nori sandwich en dit naan brood recept verdiend ook een plekje tussen de broodvervangers. Deze naan broodjes zijn namelijk glutenvrij en voedzamer dan de gewone boterham. Op het internet kun je genoeg naan brood recepten vinden. Wat maakt deze naan broodjes dan anders? Uiteraard geen gluten, maar vooral geen dierlijke melk! De meeste naan brood recepten worden namelijk bereid op basis van dierlijke melkproducten, zoals yoghurt. Deze naan broodjes ala cherry zijn lactosevrij, doordat ze bereidt worden met kokosmelk. Hierdoor zijn ze lekker luchtig, voedend en zacht van smaak. Naan is een brood-soort wat niet hoeft te rijzen en omdat dit een basis recept is, kun je zelf je eigen smaakmakende naan brood maken. 
Voor dit zelfgemaakte naan brood heb je maar 3 ingrediënten nodig!

*Dit naan brood recept is een soort beslag wat je opbakt in een koekenpan net zoals pannenkoeken.

 

Basisrecept naan brood

(5x naan brood)

  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram tapiocameel
  • 120 ml kokosmelk
    *Geen kokosmelk? Neem dan water, hierdoor verliezen de naan broodjes wel wat luchtigheid en rekbaarheid.
  • Optioneel: eigen kruidenmengsel.

Meng bovengenoemde ingrediënten met elkaar in een beslagkom. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verdeel wat naan beslag in de pan zonder olie! Bak de naan broodjes als een pannenkoek aan beide kanten goud bruin. Het kan even een kunst zijn om ze te bakken. Laat rustig de ene kant eerst goudbruin worden voordat je hem omdraait. De naan broodjes kun je zowel warm als koud nuttigen!

Naan brood (broodvervanger)

Naan brood variaties:

Aan het beslag kun je verschillende soorten kruiden toevoegen om een specifieke smaak aan het naan brood te creëren. Hier volgen een aantal heerlijke kruiden combinaties:

  • Indiaas naan brood; knoflook, koriander, peper, komijn, kaneel, kardemom, kruidnagel, foelie, chili, kurkuma, gember, zeezout & paprika.
  • Marokkaans naan brood; foelie, gember, kaneel, kardemom, komijn, koriander, kurkuma, kruidnagel,  nootmuskaat, paprika, piment en zwarte peper.
  • Italiaans naan brood; basilicum, oregano, peterselie, uienpoeder, thijm, paprikapoeder, knoflook & rozemarijn.
  • Knoflook naan brood: knoflook en eventueel peterselie.
  • Speculaas naan brood: kaneel, koriander, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kardamon en sinaasappelschil.
  • Kaneel naan brood: kaneel en kardamon.
  • Chocolade naan brood: cacaopoeder en eventueel kaneelpoeder.
  • Natural: zonder toevoegingen, heerlijk om met van alles te beleggen. Beleg als vers fruit zoals aardbeien en blauwe bessen (zie foto).

Houdbaarheid naan brood: 

De naan broden kun je op kamertemperatuur buiten de koeling bewaren 3 dagen bewaren. In de koeling blijven ze langer houdbaar, namelijk 2 weken. De naan broden zullen in de koeling wel wat harder worden, dek ze dan ook goed af met folie. Eventueel kun je ze voor het consumeren weer opwarmen in de oven.

Cherry’s choice:

  • Smaakt biologische amandelmeel @Albert Heijn
    *Voor mensen met een glutenallergie, check je amandelmeel op kruisbesmetting!
  • Smaakt biologische tapiocameel @Albert Heijn
  • It’s Amazin kokosmelk @Ekoplaza

Brood is over het algemeen gezien een lege koolhydraat. Het geeft je vezels en die hebben we ook dagelijks nodig, maar verder is brood niet echt een essentieel voedingsmiddel voor een gezond voedingspatroon. Daarnaast wordt aan brood vaak zoetstoffen toegevoegd. Mede hierdoor is brood vaak een dikmaker. Broodvervangers zijn er echter genoeg, maar wij Nederlanders zijn nu eenmaal geboren in een broodland. We zijn ermee opgegroeid en daarom is brood heel moeilijk uit ons voedingspatroon weg te denken. Naan brood wordt dan weliswaar met het woord ‘brood’ aangeduid, toch is het net wat anders en heeft het meer gezondheidsvoordelen dan gewoon brood. Deze zelfgemaakte naan broden zijn glutenvrij en voedend door de amandelmeel en kokosmelk. Natuurlijk kun je de kokosmelk ook weglaten en water hiervoor in de plaats gebruiken, maar het zal dan wel iets zijn ‘rekbare’ structuur verliezen. De tapiocameel in dit recept is verantwoordelijk voor de luchtige structuur van het naan brood. Tapioca wordt gemaakt van de Aziatische cassave/maniokwortel en is een glutenvrij bindmiddel. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen laten zien dat broodvervangers absoluut niet moeilijk, duur en onsmakelijk hoeven te zijn. 

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn leven. Ik laat je zien wat ik eet, waarom ik het eet en wat eventuele bijbehorende recepten zijn. Kortom, een kijk in het leven van een bewuste eter.

groetjess2
0 likes Kick-starters # , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

6 thoughts on “Naan brood basisrecept (broodvervanger)

  1. Hilde Graré schreef:

    Is er een alternatief voor het amandelmeel, ik mag geen noten eten, mvg

    1. Hi Hilde, zelf heb ik het niet geprobeerd met een andere meelsoort. Ik denk dat het wel mogelijk is, de smaak zal dan wel iets veranderen. Probeer boekweitmeel of havermeel? Succes en bedankt voor je reactie.

  2. Dinka schreef:

    Kan je het ook maken met amandelmelk?

    1. Zelf heb ik dat niet geprobeerd, maar ik denk van wel. Weet niet of de broodjes dan misschien dunner van structuur worden aangezien kokos dikker is. Succes!

  3. Lilian schreef:

    Dit is een van de coolste recepten ooit. Superlekker en handig. Dankjewel.

    1. Hey Lilian, wat ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor je leuke mening en graag gedaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close