1 juli 2015

Masterclass olie blenden & zelf spread maken

Masterclass olie blenden & zelf spread maken
REVIEW | HOTSPOT BLEND BAR 
Ik werd uitgenodigd voor een Masterclass olie blenden bij de Blend Bar in de markthallen van Rotterdam. Door het blenden van oliën, kun je een olie een unieke smaak geven en je kunt er ook een homemade spread uit maken! Hoe je dit doet? Ik zal het je vertellen!
Masterclass olie blenden en homemade spreads maken! 

De Olie Blend Bar opende op 22 mei haar deuren onder begeleiding van Masterblender Leendert Wesdorp en sterrenchef Fred Mustert in de Markthallen van Rotterdam. Een uniek concept waarvan zij wereldwijd de eersten zijn.

Ik mocht het gehele olie-blend-proces zien; van zaad, tot olie en van olie tot een smeerbare spread! Door middel van een soort slowjuicer, wordt de olie uit de zaadjes geperst. Het combineren van plantaardige oliën, geeft een unieke en bijzondere olie. Zo heeft ook iedere olie zijn eigen eigenschappen aan smaak en vetzuren. Door oliën met elkaar te mengen, kun je dus ook een gezonde olie met de juiste samenstelling aan omega vetzuren bereiden.

Blend-bar-olie-blenden-

De Olie Blend Bar is een initiatief van Becel en zij hebben een ‘Masterblend-olie’ ontwikkeld, bestaande uit een mix van zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie. Dit is als het ware een soort van ‘standaard’ olie met gezonde omega 3 en 6 vetzuren. Hieraan voeg dan vervolgens een eigen olie naar keuze toe. Het toevoegen van een eigen olie bedraagt 5% van de ‘originele’ olie. Zelf koos ik voor de pompoenpitolie, maar de keus is dus geheel aan jezelf!

Hoe ik tijdens deze masterclass van een olie een smeerbare spread maakte? Hieronder het recept:

 • Water
 • Wortelsap (voor de kleur)
 • Zout (voor conservering & smaak)
 • Citroensap (voor conservering & frisheid)
 • Room (voor smaak)
 • Verwarmde tropische oliën zoals bijv. shea butter en palmolie (voor de structuur)

Eerst geef je dus jouw olie een specifieke smaak. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie wat dan een olijfspread wordt, of citroenspread, notenspread etc. Je kunt er echt alle kanten mee op en het is echt super lekker (mijn favoriet is de citroenspread)! Vervolgens voeg je bovenstaande ingrediënten aan de olie toe, dit doe je al mixend. Dan ga je het koelen in een ijsmachine en na een paar minuten heb je een heerlijke, unieke spread! Ik ben zelf alleen niet zo’n fan van room, maar tot nu toe weet ik hiervoor nog geen vervanging. Jullie misschien?

Een homemade spread is misschien volgens het volgende recept wat gemakkelijker thuis te bereiden:

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels tropische olie (bv. kokosolie)
 • 3 eetlepels vloeibare plantaardige olie (een enkele of een mix)
 • 2 theelepels eigeel
 • 2 theelepels verse melk
 • sap van 1 citroen
 • kruiden naar keuze (peterselie, peper, knoflook etc.)

Bereidingswijze:
Smelt de tropische olie au bain marie. Vul een grote kom met ijswater (deze moet je dus vooraf wel even klaarleggen). Neem dan een kleine kom waarin je de plantaardige olie schenkt en zit dit kommetje direct in de grote kom met ijswater. Voeg dan de eigeel en melk toe en roer totdat het een mooie crème kleur krijgt. Voeg dan de warme tropische olie toe en blijf roeren totdat het een spread wordt. Last but not least, voeg je de sap van de citroen en kruiden naar keuze toe!

Margarine:
Er zijn veel speculaties dat margarine slechts een molecuul verwijderd is van plastic. Tijdens deze Masterclass leerde ik hoe je van een olie een smeerbare spread maakt en nu komt het mooie nieuws; zo word margarine dus gemaakt! Met eigen ogen heb ik gezien dat er geen ‘troep’ wordt toegevoegd. Natuurlijk gebeurt dit dan wel machinaal in een fabriek en er ook komt ook wel wat hitte aan te pas. Daar ben ik dan minder fan van, maar mocht je dus een unieke ‘margarine’ boter willen, dan kun je dit ook lekker zelf thuis maken! In de margarine producten uit de winkel wordt geen gebruik gemaakt van room, dus dat is dan wel weer een voordeel!

Meer info? Op de website http://www.becel.nl staat precies hoe margarine wordt gemaakt. De Olie Blend Bar is tijdelijk (tot 15-7-2015) te bezoeken in de Markthallen van Rotterdam, hierna zal het door Europa touren.

Wat vinden jullie van deze truc? Gaan jullie het uitproberen? Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat! 

groet121
0 likes Reviews # , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close