5 november 2015

Kruidkoek muffins (glutenvrij)

Kruidkoek muffins (glutenvrij)
HEALTHY SNACK
De herfst is weer begonnen en de kruidnoten liggen alweer in de supermarkten. Dat bewijst dat de koude dagen eraan komen. Verwarmende kruiden zoals kaneel, kruidnagel en gember komen dan weer tevoorschijn. Om vernieuwend te blijven, heb ik daarom een keer wat anders bedacht dan kruidnoten. Ik bedacht namelijk een recept voor kruidkoek muffins! Kruidnoten bevatten behoorlijk wat suiker en daarom probeer ik deze kruidkoek muffins niet alleen wat gezonder te maken, maar vooral ook voedzamer. Door bijvoorbeeld de toevoeging van zoete aardappel en amandelmeel. Deze kruidkoek muffins doet het goed als gezonde snack of als lunch on-the-go. En met deze kruidkoek muffins lukt het je vast om de klassieke kruidnoten van de supermarkt te laten staan, denk je niet? Ze zijn glutenvrij, zuivelvrij, ei-vrij, vrij van geraffineerde suiker en enorm lekker!
Maak met maar 4 basis ingrediënten deze heerlijke, voedzame kruidkoek muffins! Een gezonder alternatief voor de traditionele kruidnoten. 

Kruidkoek muffins

(voor ongeveer 4 grote kruidkoek muffins)

  • 100 gram geraspte zoete aardappel (ong. 1 aardappel)
  • 2 bananen
  • 10 eetlepels amandelmeel
  • 1,5 eetlepel koekkruiden
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Rasp met een mandoline de zoete aardappel in kleine stukjes en doe dit in een kom.
  3. Voeg dan de de twee bananen in stukjes toe en prak ze verder met een vork fijn.
  4. Voeg dan de droge ingrediënten toe; de koekkruiden, de amandelmeel en de wijnsteenbakpoeder. Roer alles goed door elkaar en proef of het kruidkoek beslag naar je eigen smaak is.
  5. Schep het kruidkoek beslag dan in de cupcake houders en plaats ze voor ongeveer 35-45 minuten in de oven. Omdat er geen ei in dit recept verwerkt zit, zullen de muffins wat langer in de oven moeten dan normaal.

Variatietip:
Speel zelf even met de juiste hoeveelheden. Ben je niet zo’n zoete kauw, dan kun je gerust de hoeveelheid zoete aardappelen opschroeven. Zelf vind ik de verhouding van 150 gram geraspte zoete aardappel met 2 bananen ook heerlijk en zoet genoeg! Ook kun je dan de amandelmeel wat verminderen van 10 naar 8 eetlepels. 

Cherry’s choice:

  • Biologische zoete aardappelen @Albert Heijn
  • Biologische bananen @Albert Heijn
  • Biologische amandelmeel @Albert Heijn
    *Amandelmeel is ook in ‘gewone’ supermarkten te verkrijgen. Evenals bij de Albert Heijn, als ook bij de Plus. Je vindt het bij het ‘aparte rekje’ met gezonde dingetjes.
  • Verstegen koek & speculaas kruiden @Jumbo
    *Het was even een zoektocht om de juiste verhouding koekkruiden te vinden. De een bevat namelijk wat meer nootmuskaat dan de ander, maar ik vind dat persoonlijk een te bittere kruid. De koekkruiden van de Jumbo zijn helaas niet biologisch, maar ik vind deze samenstelling wel absoluut de lekkerste!
  • Tammy wijnsteenbakpoeder @Ekoplaza

Deze kruidkoek muffins bevatten alleen de van nature aanwezige fruitsuikers, maar toch geldt altijd voor alles om het met mate te consumeren! Deze kruidkoek muffins zijn daarentegen wel absoluut een gezond alternatief voor de snacks die met geraffineerde suikers gezoet zijn. Doordat de muffins gemaakt zijn van zoete aardappel en amandelmeel, zijn ze glutenvrij en ook enorm voedzaam. Ook zijn deze kruidkoek muffins vrij van zuivel. De keus voor zoete aardappelen heeft te maken met het feit dat de ‘gewone’ aardappel in tegenstelling tot de zoete aardappel geen interessante voedingseffecten heeft. Zoete aardappelen werken namelijk zeer darmhelend. Bij het eten wordt er in het lichaam boterzuur gevormd, wat een gunstige zuurgraad in de darmen veroorzaakt.  Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd hebt! Laat je het me weten? 

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina.

Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn.

groet121
0 likes Healthy snacks # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

14 thoughts on “Kruidkoek muffins (glutenvrij)

  1. Marlotte schreef:

    Mmm, klinkt echt ontzettend lekker. Leuk dat je zoete aardappel hebt verwerkt in de muffins! Ik was ook altijd opzoek naar de perfecte koek- en speculaaskruiden, maar de laatste tijd maak ik het eigenlijk gewoon zelf. Kun je tot in de precisie afstellen hoe je ‘m wilt.

    1. Dat klopt wat je zegt Marlotte! Goed idee, ik doe het wel altijd met shoarma kruiden. Ik ga het ook eens proberen met koekkruiden. Dankjewel! Liefs.

    1. Dankjewel Eilish 🙂 Leuk om te horen. Liefs!

  2. Kim schreef:

    Hmmm muffins met kruidkoek.. dat klinkt zalig! Echt een herfst snack.

    1. Jaaa he, heerlijk voor de koude wintermaanden! Bedankt Kim! 🙂

  3. Astrid schreef:

    Lijkt me heel lekker deze muffins. Ik had nog nooit van wijnsteenbakpoeder gehoord en wist ook niet dat je met zoete aardappel muffins kon maken. Goed om te weten.

    1. Bedankt voor je berichtje Astrid. Ja, leuk he? Ik probeer altijd met van alles te experimenteren. Liefs!

  4. Marjolein schreef:

    Wauw, dit klinkt zo goed. Zou je hier ook een hele kruidkoek van kunnen maken? En dan in plakken snijden, invriezen, meenemen naar je werk en gelukkig worden? Lijkt me super!

    1. Haha wat vraag je dat leuk! Een kruidkoek, het water stroomt me al in de mond, dat moet ik proberen. Lijkt me dat dat gewoon moet lukken! Bedankt voor je leuke berichtje, ik houd je op de hoogte. Liefs!

  5. Natasja schreef:

    Heerlijk, deze maak ik met geraspte wortel

    1. Ik ben heel benieuwd naar die combinatie. Zal het ook eens gaan proberen, bedankt! 🙂

  6. Lies schreef:

    Mmm… Ziet er heerlijk uit!
    Zou het ook lukken met geraspte wortels of een deel zoete aardappel en een deel wortels? Of zou dat misschien wel te veel vocht bevatten…?

    1. Bedankt voor je berichtje Lies! Toevallig, Natasja schreef net voor jou dat ze het met gerapte wortel maakt. Dus ik denk van wel? Als het te nat is, kun je de rasp nog even van te voren in een zeef laten uitlekken. Ik ben heel benieuwd of het lekker is! Laat je het me weten? 🙂 Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close