KickstartYourHealth

8 januari 2017

Indiase vegan schotel met zelfgemaakte chutney (suikervrij & glutenvrij)

Indiase vegan schotel met zelfgemaakte chutney (suikervrij & glutenvrij)
GEZONDE MAALTIJD | INDIASE VEGAN SCHOTEL MET ZELFGEMAAKTE CHUTNEY
Deze indiase vegan schotel met een pompoen-mangochutney is een goedgevulde maaltijdsalade die je zowel warm als koud kunt serveren. Het is een vegan schotel, wat betekent een bordje vol met gezonde plantaardige ingrediënten! Groenten, fruit, zaden, een veganistische vleesvervanger en een zelfgemaakte chutney. Chutney is een eeuwenoude, bekende smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Je hebt verschillende soorten chutney’s, de bekendste chutney soort in Nederland is de mangochutney. Helaas worden er aan kant en klare chutney’s suikers toegevoegd, wat naar mijn mening absoluut niet nodig is, want door de toevoeging van vers fruit is de chutney van nature zoet genoeg. En een verse zelfgemaakte chutney staat notebene al binnen 5 minuten op tafel. Voortaan lekker zelf maken dus, ik laat je zien hoe. Deze Indiase maaltijd is glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij. Een volledig veganistische maaltijd en bevat dus uitsluitend fruitsuikers van volledig fruit.
Indiase vegan schotel met een zelfgemaakte chutney van pompoen en mango, een goed gevulde maaltijdsalade! 

Recept Indiase vegan schotel

(voor 2 porties)

Je hebt een blender nodig om zelf chutney te maken. Verder gebruik ik een stoompan om de groenten in klaar te stomen en een oven om de zoete aardappelen in te bereiden.

Ingrediënten Indiase vegan schotel: 
  • 1 zoete aardappel a 50 gram
  • 150 gram tempeh of tofu blokjes
  • 50 gram quinoa
  • 1/4 komkommer
  • 5 roosjes bloemkool
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 20 gram verse korianderkruid
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • Optioneel: Tandoori Massala kruiden.
Ingrediënten zelfgemaakte chutney: 
  • 80 gram pompoen
  • 1/2 mango
Bereidingswijze Indiase vegan schotel: 
  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Snijdt de zoete aardappel in kleine blokjes, smeer ze vervolgens met kokosolie en kaneel in en plaats ze voor ong. 20 minuten in de oven.
  3. Zet een steelpannetje op het vuur en bereidt de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  4. Stoom de groenten, de bloemkool en pompoen op een laag pitje en snijdt de komkommer in kleine blokjes.
  5. Bak de tempeh of soja blokjes goudbruin.
  6. Maak nu de zelfgemaakte chutney. Schil hiervoor de mango en stop het mangovlees samen met de gestoomde zachte pompoen in de blender. Blendt tot er een smeuige chutney ontstaat.
  7. Neem een bord en verdeel alle ingrediënten over het bord. Besprenkel de bloemkool eventueel met Tandoori Massala kruiden. Lepel daarbovenop vervolgens de pompoen-mango chutney, de lijnzaad en de verse korianderbladeren. Tast toe!

Indiase vegan schotel met zelfgemaakte chutney

Boodschappenlijstje ala Cherry’s choice: 
  • Biologische zoete aardappelen @Albert Heijn
  • Tempeh / tofu blokjes @ Albert Heijn
  • Smaakt biologische quinoa @Albert Heijn
  • Biologische komkommer @Albert Heijn
  • Voorgesneden bloemkool @Albert Heijn
  • Zonnatura lijnzaad @Albert Heijn
  • Biologische korianderkruid in pot @Albert Heijn
  • Biologische kaneel @Ekoplaza
  • Aman prana kokosolie @Ekoplaza
  • Verstegen Tandoori Massala kruiden @Albert Heijn
  • Voorgesneden biologische pompoenblokjes @Albert Heijn
  • Mango @Albert Heijn
Voedingsadvies:

Je doet er goed aan om regelmatig plantaardig te eten. Het orthomoleculair advies is 60% plantaardig en 40% dierlijk. Dierlijke producten bevatten over het algemeen veel verzadigd vet en dat is slecht voor onze aderen en vaten. Verzadigd vet verhoogt namelijk het cholesterolgehalte en daarmee verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht. Plantaardige voeding bevat over het algemeen meer vitaminen en mineralen dan dierlijke producten, met uitzondering van vitamine B12. Vitamine B12 is eigenlijk de enige vitaminen die we uitsluitend en alleen uit dierlijke producten kunnen verkrijgen, voor de rest kun je alles in plantaardige voeding terugvinden. De ijzerbron uit vlees is wel beter opneembaar dan de ijzerbron uit groenten, maar dat is een minimaal verschil. En wist je dat er giftige stoffen ontstaan bij het bakken van vlees? Dit kun je voorkomen om het vlees samen met een uit te bakken of vlees te stomen of te smoren. Mijn advies: eet regelmatig plantaardige voeding, want dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor het milieu, de dieren en je portemonnee! En houdt je van chutney? Maak dan voortaan zelf je eigen chutney, zo voorkom je dat je onnodige kunstmatige stoffen en zoetstoffen binnenkrijgt.

Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn. Ik leg je uit waarom ik zo eet en wat de bijbehorende recepten zijn.

groetjess2
0 likes Healthy meals # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close