8 september 2015

Graanvrije granola van noten

Graanvrije granola van noten
GEZOND ALTERNATIEF | GRAANVRIJE GRANOLA 
Granola is een soort van cruesli, een gebakken granemix uit de oven.  Een tijdje terug plaatste ik dan ook een recept voor een zelfgemaakte suikervrije cruesli, want helaas worden ze gezoet met suiker. Maar wat als je nu ook liever granen wilt mijden vanwege de gluten of dat je simpelweg de voedingswaarde van granola wilt verhogen? De oplossing? Een graanvrije granola gemaakt van noten! Perfect voor mensen met een graanvrij dieet en glutenallergie. En doordat deze graanvrije granola hele rozijnen bevat, zijn er voor dit granola recept dus absoluut geen zoetstoffen nodig. Deze graanvrije granola is dus ook geschikt voor een suikervrije leefstijl.
Maak nu eenvoudig met maar 3 basis ingrediënten jouw eigen graanvrije granola op basis van noten. 

Graanvrije granola van noten

(voor ong. 100 gram gaanvrije granola)

 • 80 gram noten (ik koos voor walnoten, amandelen en hazelnoten)
 • 20 gram zaden (ik koos voor zonnebloempitten)
 • 30 gram rozijnen
 1. De ingredienten dienen eerst een nacht geweekt te worden. Hiervoor neem je twee aparte schaaltjes waarin je de zaden samen met de noten in een laagje lauwwarm water zet en de rozijnen in het andere schaaltje plaatst.
 2. Giet het weekwater weg en spoel daarna de noten grondig af (hierdoor vermindert/verwijder je het fytinezuurgehalte van de noten).
 3. Stop dan alle ingrediënten samen in de blender en mix lichtelijk. Bepaal zelf hoe fijn gemalen je de granola wilt hebben. Ik vind het persoonlijk wel lekker als het niet te fijn geblend is.
 4. Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed het bakpapier met de noten granola mix. Zorg ervoor dat alles goed verspreid is. Laat de graanvrije granola voor ongeveer 45 minuten langzaam goud-bruin worden.
 5. Laat dan de granola afkoelen en serveer!

De serveermogelijkheden van deze graanvrije granola zijn eindeloos! De granola is compleet graanvrij, dus glutenvrij, gezond en helemaal paleoproof. Een granola ontbijt is bijvoorbeeld een heerlijke en voedzame manier om je dag te beginnen. Je kunt de granola ook als een gezonde snack eten. Strooi eens wat van deze graanvrije granola over een lauw warme banaan. Snipper er nog wat pure cacao stukjes overheen en je hebt een heerlijke gezonde granola snack! (zie foto hieronder)

graanvrije granola op banaan

Cherry’s choice:

 • Biologische walnoten @Ekoplaza
 • Biologische amandelnoten @Ekoplaza
 • Biologische hazelnoten @Ekoplaza
 • Biologische zonnebloempitten @Ekoplaza
 • Biologische sultana rozijnen @Ekoplaza

Noten zijn super gezond. Ze zijn rijke aan eiwitten, vitamines (vooral vitamine B) en verschillende mineralen. Je doet er goed aan om dagelijks een klein handje noten te eten. Let wel op dat noten fytinezuur bevatten. Uh, wie, wat? Planten hebben een eigen manier om zichzelf van de buitenwereld te verdedigingen, van de mensen en dieren die hen op willen eten. Fytinezuur is het verdelingsmechanisme van noten, maar ook van verschillende graansoorten. Het is een antinutrient die de eter hoort te ‘kwetsen’. Wat het precies doet? Fytinezuur is de opslagvorm voor fosfor en fosfor is noodzakelijk voor het lichaam, maar fosfor werkt andere mineralen zoals ijzer, calcium, zink en magnesium tegen. Door de noten voor consumptie in lauwwarm water te weken, verwijder je het fytinezuur. Dus ook al is deze graanvrije granola vrij van gluten, het is nog niet vrij van fytinezuur en daarom is dit wel een belangrijke tussenstap! Ik hoop dat ik je hiermee heb mogen inspireren. Laat je het me weten?

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. En ben je nu benieuwd wat ik verder eet? Via Instagram geef ik je een kijk in mijn voedingspatroon.

groetjess2
0 likes Healthy snacks , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

2 thoughts on “Graanvrije granola van noten

 1. Sylvia schreef:

  Waarom moet je eerst alles weken?

  1. Hi Sylvia, om het fytinezuur te verwijderen. Het wordt uitgelegd in het schuingedrukte stukje onderaan het artikel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close