25 september 2015

Glutenvrije bruschetta van zoete aardappel

Glutenvrije bruschetta van zoete aardappel
HEALTHY SWITCH | GLUTENVRIJE BRUSCHETTA VAN ZOETE AARDAPPEL
De klassieke bruschetta wordt gemaakt met ciabatta brood. Brood is echter veelal een lege koolhydraat die zeer arm is aan vitamine en mineralen. Daarnaast bevat brood gluten en fytinezuur (een antinutrient van de plant die de opname van bepaalde mineralen tegengaat). Je doet er dan ook goed aan om brood te vervangen voor meer voedzame ingrediënten. Toch wilde ik de bruschetta niet laten staan en dus ging ik opzoek naar een gezonde vervanging voor het bruschetta brood. En wat dacht je van een glutenvrije bruschetta van zoete aardappel?! Echt heerlijk, niet super krokant zoals brood, maar absoluut gezonder!
Deze glutenvrije bruschetta van zoete aardappel maak je eenvoudig met maar 4 basis ingrediënten! 

*Voor het bereiden van de tomaten bruschetta’s heb je een grote kom nodig en een waterkoker (of een pannetje op vuur).

Glutenvrije bruschetta van zoete aardappel

(voor 3 glutenvrije bruchetta broodjes)

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 grote tomaten
  • Een half teentje knoflook
  • 3 blaadjes basilicum
  • Kokosolie
  • Optioneel: extra vierge olijfolie
  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Was de zoete aardappel en snijdt hem in drie ‘bruschetta broodjes’.
  3. Smeer de ‘bruschetta broodjes’ in met kokosolie (geen kokosolie? Je kunt ook olijfolie gebruiken, mits je de oven onder de 150 graden zet. Dit, om het voorkomen dat de olijfolie transformeert naar transvet).
  4. Plaats de glutenvrije bruschetta broodjes dan voor 20 min in de oven, draai ze een keertje om en laat ze dan voor ong. 10 minuten nog goud-bruin bakken.
  5. Kook ondertussen wat water en giet dit in een grote kom.
  6. Om de bruschetta tomaten te ontvellen, snijdt je in iedere tomaat bovenop een kruis. Leg ze vervolgens voor ongeveer 10 minuten in een kom met heet water. De tomaat wordt vanzelf zacht waardoor je gemakkelijk het velletje van de tomaten eraf kunt halen.
  7. Snijdt vervolgens de tomaten door vieren, verwijder de pitjes en snijdt het vlees in kleine stukjes.
  8. Maak de bruschetta tomaten compleet met een half teentje geperste knoflook en wat olijfolie.
  9. Schep op ieder zoete aardappel bruschetta broodje wat van de tomatenmix en garneer met een blaadje basilicum. Smakelijk eten!
Glutenvrije bruschetta van zoete aardappel

Cherry’s choice:

  • Biologische zoete aardappelen @Albert Heijn
  • Biologische tomaten @Albert Heijn
  • Biologische knoflook @Albert Heijn
  • Biologische basilicum in pot @Albert Heijn
  • Aman Prana kokosolie @123superfoods.nl
  • Biologische extra vierge olijfolie @123superfoods.nl

De zoete aardappel staat in tegenstelling tot de ‘gewone’ aardappel veel hoger in zijn voedingswaarden en is veel lager (zeker de helft) in zijn glycemische index. Dit is het getal dat aangeeft hoe snel een voedingsmiddel op je bloedsuikerspiegel inwerkt. Hoe lager de glycemische index hoe gezonder, omdat deze je bloedsuikerspiegel niet laat schommelen en dus mooi gezond in balans houdt. Deze glutenvrije bruschetta’s van zoete aardappels zijn uitermate geschikt voor mensen met een glutenallergie, maar ook voor mensen met darmklachten. Zoete aardappel werkt namelijk darmhelend. Door het eten van zoete aardappelen wordt in het lichaam boterzuur gevormd, wat een gunstige zuurgraad in de darmen veroorzaakt. Ik hoop dat ik je met dit recept geïnspireerd heb. Gezond eten hoeft dus absoluut niet moeilijk, duur en onsmakelijk te zijn. Deze glutenvrije bruschetta’s kan iedereen in eigen keuken klaarmaken. Geniet ervan! 

Vond je dit een leuk recept? Blijf in de toekomst dan op de hoogte! Volg KickstartYourHealth ook via FacebookInstagram of schrijf je in voor een kickstart e-mail-update via de homepagina.

groetjess2
0 likes Healthy meals , Healthy snacks , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

3 thoughts on “Glutenvrije bruschetta van zoete aardappel

  1. Ester schreef:

    Wauw, jouw recepten zien er zoooo lekker uit! Deze ga ik alvast opslaan ☺. Mmm!

  2. Paulien schreef:

    Lijkt me lekker. En ik vind ook die weetjes erbij zo leuk. Zoals dat dit goed is voor de darmen..

    1. Dankjewel Paulien, erg leuk om te horen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close