3 april 2015

Gezonde glutenvrije appeltaart

Gezonde glutenvrije appeltaart
HEALTHY SNACK | GEZONDE GLUTENVRIJE APPETLAART
Een gezonde glutenvrije appeltaart met maar 10 ingrediënten, dat klinkt goed toch? Het is me eindelijk gelukt om een gezonde appeltaart recept te maken! De klassieke appeltaart bevat gluten en suiker, iets wat voor vele mensen een allergie geeft. Het is mij gelukt om een appeltaart recept te bedenken die glutenvrij, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suiker is. En hij is heerlijk hoor! Doordat de appels van nature zoet zijn, is het grootgebruik van zoetmiddel absoluut niet nodig.
Een gemakkelijk recept voor een gezonde glutenvrije appeltaart met maar 10 ingrediënten! 

*Voor het bereiden van deze gezonde appeltaart heb je een springvorm (24 cm) en 2 mengkommen nodig.

Gezonde glutenvrije appeltaart

(voor 1 grote gezonde glutenvrije appeltaart)

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram rijstmeel
  • 3 appels en 3 peren (ik maak het liefst een combi)
  • 3 kleine handjes rozijnen
  • 2 eieren
  • 75 gram gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1,5 eetlepels (menuka) honing
  • 1,5 eetlepels kaneel
  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur.
  3. Meng de gesmolten kokosolie, amandelmeel, rijstmeel, eieren, honing en wijnsteenbakpoeder met elkaar in een kom en mix tot een egaal beslag (dit kan gewoon met een vork). Dit wordt de bodem/korst van de glutenvrije appeltaart.
  4. Schil de peren en appels en snijdt ze in kleine blokjes.
  5. Meng in een andere kom de peren-, appelstukjes, rozijnen en kaneel met elkaar.
  6. Vet de springvorm in met kokosolie en doe het beslag erin. Gebruik een spatel om de bodem gemakkelijk egaal uit te kunnen smeren en een opstaande zijrand te creëren.
  7. Sprenkel over de bodem nog een dun laagje rijstmeel, dit is om te voorkomen dat je een slappe bodem krijgt. De appels en peren bevatten veel vocht, het rijstmeel ondervangt dit een beetje.
  8. Schep nu het appel-peren-rozijnen mengsel erin, druk het een beetje aan en verdeel alles goed.
  9. Plaats de appeltaart in de oven, houdt ondertussen goed in de gaten en laat voor ongeveer 30 tot 45 minuten staan. Mocht de appel-peren-rozijnen vulling te snel verkleuren en de bodem nog niet klaar zijn, dan bedek je de taart met aluminiumfolie en bak je hem nog even verder.
  10. Laat minimaal een half uur afkoelen en geniet!

Perentaart

Ben je allergisch voor appels? Dan is een appeltaart helaas geen optie voor jou. Wat je wel met dit recept kan doen, is de appels vervangen met peren! Voor een  glutenvrije perentaart kun je simpelweg de appels vervangen met evenveel peren. Ook bedacht ik rauw recept voor een notentaartje met peer en geitenkaas. Zoals je ziet in het recept, maak ik deze appeltaart het liefst met een combinatie van peren en appels. 50% appel en 50% peer.

Cherry’s choice:

  • Amandelmeel @Ekoplaza
  • Rijstemeel @Ekoplaza
  • Biologische appels en peren @Albert Heijn
  • Biologische eieren @Albert Heijn
  • Biologische rozijnen @Ekoplaza
  • Amanprana kokosolie @Ekoplaza
  • Wijnsteenbakpoeder @Ekoplaza
  • Traay Menuka honing @Ekoplaza
  • Biologische kaneel @Ekoplaza

Met dit recept wil ik je laten zien dat je enorm veel gebaksoorten in gezonder gebaksoort kan omtoveren. De focus ligt op het minderen of het liefst geheel verwijderen van geraffineerde suiker. Wil je het zoet, voeg dan natuurlijke volledige suikersoorten toe, zoals hele vruchten of honing, maar doe dit ook met mate! Dit omdat het lichaam geen onderscheidt maakt tussen suikersoorten. Het enige verschil is dat natuurlijke suikersoorten, zoals in hun hele vorm, vitaminen, mineralen en vezels bevat. De geraffineerde suikersoort is gestript van deze voedingsstoffen en zijn dus een echte suikerbom. Het lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om suiker te verwerken en volledige natuurlijke suikersoorten bieden dit totale paketje. Het lichaam zal dus minder van zijn eigen voorraden hoeven in te leveren en doet het dus minder inbreuk op je lichaam. Deze gezonde glutenvrije appeltaart bewijst dat gezonder gebak ook heel eenvoudig te bereiden is en ook lekker smaakt! Gezond eten hoeft dus absoluut niet saai te zijn, ook in een suikervrije en glutenvrije leefstijl kun je nog een lekker stukje appeltaart eten. Het is dus de kunst om de ongezonde ingrediënten te vervangen met gezonde alternatieven of deze helemaal weg te laten. Zo maakte ik ook gezonde lekkernijen als rauwe cheesecakes, appelrepen, rauwe chocolade aardbeien taartjes, browniessuikervrije chocolade rotjesraw bites etc. Dus genoeg lekkers! Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. 

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn leven. Ik laat je zien wat ik eet, waarom ik het eet en wat eventuele bijbehorende recepten zijn. Kortom, een kijk in het leven van een bewuste eter.

groetjess2
0 likes Healthy snacks # , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

5 thoughts on “Gezonde glutenvrije appeltaart

  1. Hmmm dat klinkt heerlijk! Ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad. Alsnog gefeliciteerd!

  2. Rosanne schreef:

    Ooh wat een handig recept! Een goede vriendin van me heeft coeliakie en mag dus echt helemaal geen gluten. Kan ik deze appeltaart mooi voor haar maken als ze weer eens bij me langs komt 🙂

    1. Fijn he dat je bij zo’n diagnose toch gewoon nog een lekker stukje appeltaart kan eten 😀 Ben blij dat je er iets aan hebt!

  3. Afieke schreef:

    Hoi, wat een mooi recept is dit! Ik was op zoek naar een veganistische glutenvrije appeltaart… Er is online best wel een en ander te vinden, maar ik heb toch voor jouw (niet-vegan) recept gekozen! De eieren heb ik vervangen door plantaardige yoghurt (1/4 cup per ei). Bedankt voor het recept!

    1. Hi Afieke, wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Super dat je mijn recept aangepast hebt naar een veganistische versie. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de smaak, dus ik ga hem binnenkort graag eens op jouw manier maken. Ontzettend bedankt voor het delen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close