15 april 2015

Gezonde boterkoek (glutenvrij)

Gezonde boterkoek (glutenvrij)
HEALTHY SWITCH | GEZONDE BOTERKOEK 
De boterkoek blijft een verleidend lekkere koek, maar door de hoeveelheid suiker en vet loop ik er met een grote boog omheen. Jammer eigenlijk, want het is wel een goed recept. Daarom ging ik de uitdaging aan om de boterkoek een healthy switch te geven. Mijn doel? Een gezonde, glutenvrije boterkoek met alleen natuurlijke suiker. Of dat mogelijk is? Absoluut! Met succes maakte ik van slechts vier ingrediënten deze gezonde boterkoek. Dus voortaan de boterkoek lekker zelf maken.
Maak nu eenvoudig je eigen gezonde boterkoek met maar 4 ingrediënten! 

*Voor dit gezonde boterkoek recept heb je een beslagkom, steelpan en een bakblik nodig. Zelf gebruik ik een langwerpige cakeblik.

Gezonde boterkoek recept

(voor ong. 1 cakeblik a 10 gezonde boterkoeken)

 • 1 ei
 • 200 gram grasboter
 • 200 gram amandelmeel
 • 1,5 a 2 eetlepels honing
 • Optioneel: 10 amandelen
 1. Verwarm de oven op 180 graden.
 2. Smelt de grasboter op een laag vuurtje in een steelpannetje.
 3. Neem een beslagkom en meng voor de boterkoek alle ingrediënten (inclusief de gesmolten grasboter) tot een glad beslag. Dit kan gewoon handmatig met een vork!
 4. Vet het bakblik in met kokosolie en schep het ‘boterkoek beslag’ erin.
 5. Strijk het ‘boterkoek beslag’ glad met een spatel of de bolle kant van een lepel.
 6. Teken eventueel met een mes de snijranden in de boterkoek en plaats op ieder stukje boterkoek een amandel noot.
 7. Plaats in de oven en bak voor ongeveer 20 a 25 minuten goudbruin. Wordt hij te snel bruin? Bescherm de boterkoek dan met een stuk aluminiumfolie.
 8. Serveer en geniet van mijn gezonde boterkoek variant!

Cherry’s choice:

 • Biologische eieren @Albert Heijn
 • Biologische grasboter @Ekoplaza
  *Iedere boter voldoet, als het maar roomboter is en geen margarine.
 • Biologisch amandelmeel @Albert Heijn
 • Menuka honing @Ekoplaza
  *Iedere honing is hiervoor geschikt, als het maar 100% honing is, dus zonder toevoegingen. Menuka honing bevat meer vitaminen en mineralen t.o.v. andere honingsoorten.
 • Biologische amandelen @Ekoplaza

In de klassieke boterkoek zit behoorlijk veel vet en suiker verwerkt, het overgrote deel bestaat ook hieruit en dat zijn enorm goedkope grondstoffen. In dit gezonde boterkoek recept zitten gezonde en voedzame ingrediënten, daarom is deze boterkoek duurder dan de klassieke boterkoek. Toch hoop ik dat je je hierdoor niet laat demotiveren. Ongezonde producten beschadigen namelijk je lichaam, het kost het lichaam zelfs vitaminen en mineralen en dan vind ik persoonlijk iedere euro aan dit soort voeding geldverspilling. Ik investeer graag in mijn gezondheid. Als ik snoep, dan wil ik het wel graag op een gezonde manier doen en deze zelfgemaakte boterkoek is daar uitermate voor geschikt! Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Ga jij voortaan je eigen gezonde boterkoek maken? 

Vond je dit een leuk recept? Blijf in de toekomst op de hoogte van dit soort artikelen via FacebookInstagram of schrijf je in voor een e-mail kickstart-update via de homepagina!

Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn. Mijn voedingspatroon is suikervrij, glutenvrij en koemelkvrij. Ik vertel je waarom ik zo eet en wat de bijbehorende recepten zijn.

groetjess2
0 likes Healthy snacks , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

25 thoughts on “Gezonde boterkoek (glutenvrij)

 1. Manon schreef:

  Oeh wat ziet dit er lekker uit zeg! Ik wil dit weekend nog iets gaan bakken voor een verjaardag, dus misschien dat dit wel een goede is 🙂

  1. Leuk om te horen Manon! 🙂

 2. Anna schreef:

  Hmmmm!! Ga dit snel eens proberen!

 3. alexa schreef:

  ziet er echt heerlijk uit en als ie dan ook nog een gezond is. hoor je mij niet klagen!

 4. diana schreef:

  oeee die ziet er wel echt lekker uit!

 5. Oh lekker zeg! Sowieso heb ik al veel te lang geen boterkoek gemaakt. Dat gaan we proberen xx

 6. Franka schreef:

  Ziet er erg lekkeruit, maar kan de grasboter ook vervangen worden door wajang margarine i.v.m. lactose vrij?

  1. Hi Franka, bedankt voor je berichtje! Ik zou zeggen: probeer het eens! 🙂 Ik ben zelf niet lactose intolerant, dus ik ken de smaak van de Wajang margarine niet. Als het een soort boter is dan lijkt het me eigenlijk geen probleem? Mocht je het gaan proberen, wil je me dan nog even laten weten of het gelukt is? 🙂 Dan kan ik dat natuurlijk in mijn recept erbij zetten voor de mensen die lactose intolerant zijn. Groetjes!

 7. Isa schreef:

  Kan de amandeelmeel vervangen worden door glutenvrij meel?

  1. Amandelmeel is prima te gebruiken en ook nog eens glutenvrij

  2. Hi Isa, amandelmeel is glutenvrij maar als je een ander soort glutenvrije meel wil gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Ik denk alleen wel dat de amandelmeel wel heel bepalend is in de smaak van deze boterkoek. Door de amandelmeel smaakt hij echt lekker, het lijkt een beetje op een hele zachte spijssmaak.

 8. CGM schilder schreef:

  moet het nog maken ,ga het zeker doen

 9. Elisa schreef:

  Ik heb deze vandaag gemaakt en een stukje geproefd! Smaak is prima – anders dan anders 🙂 – , maar ik vind hem wel erg boterig, hij blijft ook vrij zacht/los. Ik denk dat ik volgende keer wat minder boter doe en misschien een eitje erbij. Leuk om wat meer mee te experimenteren! O ja, ik heb ook de de koek de laatste 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie omdat hij wel erg donker werd.

  1. Hi Elisa, wat leuk dat je het gemaakt hebt en heel erg leuk dat je nog een terugkoppeling doet!! Wat voor boter heb je gebruikt? Ik heb namelijk grasboter gebruikt en hij was bij mij wel compact (stevig). Miss zit daar verschil in? De aluminiumfolie is een heel goed idee van je geweest! Bij mij was het niet zo nodig, maar anders doe ik dat normaal ook. Leuke blog heb je trouwens. Duurzaamheid is een heel belangrijk onderwerp!! Goed dat je daar iets mee doet. Liefs!

   1. Elisa schreef:

    Dank je wel voor de complimenten! Leuk om te horen 🙂 Ik had ook grasboter gebruikt, biologische, van Zuiver Zuivel (dacht ik, en anders Weerribben o.i.d.). Misschien was mijn eitje ook wel te klein hoor, die had een beetje een tussenmaat. Zou ook nog kunnen schelen. Maar de smaak is echt super hoor, vanmiddag heeft mijn vriend hem geproefd en die is er helemaal wild van! 🙂

    1. Leuk!! 😀 Is je vriend ook bewust met voeding bezig? Mijne niet zo zeer, maar hij vond hem ook lekker dus dat zegt dan altijd veel goeds vind ik zelf. Dan heeft het misschien toch aan het eitje gelegen?

     1. Elisa schreef:

      Nou ja, hij is er een stuk bewuster mee bezig sinds ik hem er zo´n beetje aan zijn haren bijsleep haha. Ik ben de chef in huis dus veel keuze heeft hij niet! 😛 Maar hij is er wel minder mee bezig dan ik. Hij hoort wel een hoop van mij, maar de omschakeling is er dan nog niet. Qua duurzaamheid heb ik hem ook echt meegetrokken (geen gewone shampoo meer, wassen met Marseillezeep e.d.), hij komt alleen wat trager op gang dan ik 🙂

 10. Izet schreef:

  Is wajang boter glutenvrij?

  1. Hi Izet, sorry wajang boter is mij onbekend dus ik durf daar geen uitspraken over te doen. Misschien even googlen? Een boter bevat van nature als het goed is geen gluten hoor. Boter wordt gemaakt van melk.

 11. Nicole schreef:

  Nog gezonder: 75 gram kokosolie gebruiken in combinatie met 125 gram grasboter. Dus samen 200 gram.

  1. Klopt, maar smaakt ie dan nog lekker naar boter?

 12. Ingrid schreef:

  Heerlijk ! Maar bij mij ook erg zacht. Vloeibare boter gebruikt( gluten/ melk vrij). Verder het zelfde recept. Ga het zeker nog een keer maken!

  1. Bedankt voor je bericht Ingrid, leuk te horen dat je het recept uitgeprobeerd hebt. Jammer dat de koek zacht blijft. Ik heb zelf geen vloeibare boter gebruikt, misschien kan het daaraan liggen? Of de volgende keer wat minder boter erin doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close