12 september 2014

Etiket lezen

Etiket lezen
KICKSTART-TIP | ETIKET LEZEN 
Het voedingsaanbod in onze supermarkten is enorm. Voor fabrikanten is het dan ook een hele klus om hun product uit deze massa genoeg te laten opvallen. Samen met een marketingteam wordt er serieus nagedacht over de presentatie van hun product. Val je niet op, dan is er geen verkoop. Stap 1 is dus het opvallend maken van het product en dat drukt zich allemaal uit in het etiket van het product. Op dit kleine stukje papier moet de fabrikant zich samenvatten. Dit doen ze door middel van aantrekkelijke plaatjes, maar ook woorden op het etiket te zetten. Wil je gezond gaan leven? Dan pakken woorden zoals ‘gezond, suikervrij, minder vet’ direct je aandacht. Het komt echter veel te vaak voor dat wanneer je het product nader onderzoekt en dan met name de ingredientenlijst erop naslaat, het toch niet zo gezond was zoals het etiket je in eerste instantie deed denken.
Een gezonde productkeuze maken wordt gemakkelijker zodra je kennis hebt van het etiket.

Door huidproblemen moest ik gezonder gaan eten. Ik weet als geen ander hoe de marketing van een etiket je kan misleiden. Met de beste bedoelingen ging ik uit voor suikervrije boodschappen en veel te vaak eindigde ik met een miskoop. Staar je niet blind op de voorkant van het product, want daar staan allerlei aantrekkelijke mooie woorden als ‘biologisch, gezond, 100% natuurlijke’. Maar let op, want deze woorden zeggen echter niks over de werkelijke inhoud van het product!

Hieronder zie je een afbeelding met de uitleg van het etiket. Een gezondheidsfreak ziet gelijk de slogan over omega 3 staan. Dat is natuurlijk aantrekkelijk voor iemand die gezond wil eten, maar bestaat dit product werkelijk alleen uit omega 3 houdende bestanddelen? In de ingredientenlijst kun je lezen welke bestanddelen er werkelijk in dit product zijn gedaan; haring, zout en ui. Wil je dus echt weten wat er in het product zit, richt je dan op de ingrediëntenlijst.

Etiket lezen Kickstartyourhealth.nl

Bij het lezen van het etiket gaat het erom dat je echt goed leest. Richt jij je op de voedingswaarde van het product? Let dan goed op de verhoudingen. Wat veel mensen vergeten te doen, is wanneer zij een dubbele portie eten het aantal voedingswaarde vergeten te verdubbelen. Het productetiket weergeeft namelijk de voedingswaarde per ‘normale portie’. Lees dus goed!

Ik hoop dat ik met dit artikel meer bewustzijn rondom het lezen van voedingsetiketten gecreëerd heb. Mocht je het etiket lezen alsnog een warboel vinden? Bekijk dan ook eens mijn first aid kit voor 6 praktische etiket lezen tips!

0 likes Kickstart-tips # , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close