24 juni 2015

Detoxen? De vergiftigingsverschijnselen van de lever

Detoxen? De vergiftigingsverschijnselen van de lever
KICKSTART-TIP | DETOXEN  
Het detoxen van je lichaam lijkt misschien een nieuwe hype, maar toch schijnt het al een eeuwenoude techniek te zijn. Het is een techniek om je lichaam vrij te maken van gifstoffen en deze te verwijderen, althans om het lichaam hierbij te ondersteunen. Want wist je dat we zelf over een natuurlijk reinigingsproces (lever) beschikken en het lichaam het dus eigenlijk zelf zou moeten aankunnen? Waarom dan detoxen? Ik dook hiervoor in mijn natuurvoedings-studieboeken!
Waarom en wanneer is detoxen noodzakelijk? Herken de vergiftigingsverschijnselen van de lever! 

De lever is ons grootste ontgiftingsorgaan. Een beetje verontreiniging in het lichaam houdt het afweermechanisme juist actief en dit kan het lichaam ook gemakkelijk zelf reguleren, maar wanneer de vervuiling groter wordt, ontstaat er de kans dat de lever dit zelf niet meer kan wegwerken. Vervuiling stapelt zich dan in het lichaam op en er ontstaan hieruit klachten en ziekten. In plaats van ze af te voeren via urine en zweet, worden afvalstoffen in het lichaam opgeslagen. In bijvoorbeeld vetcellen/bindweefsel en daar kunnen ze zelfs jaren blijven zitten! De lever heeft naast het ontgiften van het lichaam ook nog andere belangrijke vitale functies. Wanneer de lever onder druk staat, gaat dit natuurlijk ten koste van de andere functies.

Waarom detoxen?

In onze huidige leefomgeving komen we niet alleen meer in aanraking met gifstoffen afkomstig uit bijvoorbeeld medicatie en uitlaatgassen, maar ook in bewerkte en kant en klare voedingsmiddelen zitten gifstoffen! Vis en vlees wordt ook niet altijd onder de beste omstandigheden gekweekt/gehouden, waardoor ze ook vol zitten met afvalstoffen zoals antibiotica, kwik en lood. Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan deze gifstoffen. Sigarettenrook, niet biologische groenten en fruit (pesticiden), maar ook cosmetica en schoonmaakmiddelen, vaccinaties, amalgaamvullingen en ga zo maar door. Als de vuilnisbak vol zit, dan stroomt het over en komt het ‘vuilnis’ in de leefomgeving terecht, dit gaat schimmelen en rotten en zo is dat ook in het lichaam. De enige manier om dan van al deze giftstoffen af te komen is door zo nu en dan eens een detox-kuur te doen. Een detox-kuur met positief werkende en daarmee ondersteunende voeding voor de lever!

Wat zijn de gevolgen van te veel gifstoffen?

Wanneer de lever de toxische stoffen niet snel genoeg kan afbreken en verwijderen, ontstaat er een ophoping aan giftige stoffen in het lichaam. Lichamelijke systemen die hierdoor het meest ‘geraakt’ worden zijn het zewuwstelsel, hormonaal systeem, immuunsysteem en maagdarmkanaal. Toxische stoffen kunnen ook de oorzaak zijn van een lekkende darm (leaky gut), doordat de gifstoffen de darmslijmvlies aantasten en daarbij de noodzakelijke bouwstoffen voor het darmwand herstel ‘wegpikken’.

Enkele vergiftigingsverschijnselen van de lever:

 

  • Zenuwstelsel & immuunsysteem: depressie, angst, concentratiestoornissen, leerstoornissen, allergie.
  • Hormonaal systeem: hormoonstoornissen van bijvoorbeeld schildklier, alvleesklier of eierstokken.
  • Maagdarmkanaal: onverteerd voedsel, gasvorming, verstopping, stinkende ontlasting, diarree, slechte adem en dus lekkende darm.
  • Huid: eczeem, jeuk, vette of droge huid.
  • Keel-neus-oorkanaal: loopneus, slijmvliesontstekingen, loopoor e.d.

 

Wat zijn de symptomen van een verminderde leverwerking?

Het begint bij een toename in vermoeidheid, een loopneus en slaapproblemen. Vervolgens ontstaat er huiduitslag, hoofdpijn, migraine, ontstekingen en ook een te trage schildklier kan het gevolg zijn van een verminderde leverwerking. Daarna volgen reumatische aandoeningen, goedaardige tumoren en ga zo maar door. Een pijnlijke plek onder het rechterschouderblad, gele ontlasting en eelt onder de voeten zijn ook een goede indicator. Nog enkele symptomen van een slechte leverwerking: vetopslag rondom buik, zwakke spijsvertering, misselijkheid na een vette maaltijd, overmatig zweten, sterke lichaamsgeur en geen trek hebben in koffie (wanneer je dat normaal wel altijd drinkt). Maar ook dus enkele psychische klachten zoals agressiviteit en zwaarmoedigheid!

Leverleegte en leverstagnatie:

Een lever die onder druk staat wordt van kwaad tot erger. Op een gegeven moment ontstaat er een ‘leverleegte’ en daarna een leverstagnatie. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer we ons lichaam zo gezond mogelijk willen houden, de werking van de lever hierin cruciaal is. De lever vraagt 25% van onze energie en is een enorm belangrijke regelaar voor onze algehele gezondheid! Daarnaast wil ik nogmaals benadrukken dat ook een verminderde leverwerking/vergifting de oorzaak van psychische klachten kunnen zijn.

Vond je dit een leerzaam artikel en wil je op de hoogte gehouden worden van alle KickstartYourHealth tips & tricks? Like dan even de facebookpagina of abonneer je voor een e-mail melding op de homepagina.

Ik hoop dat ik met dit artikel meer bewustzijn gecreëerd heb over de cruciale werking van onze lever. Ervaar je klachten? Bekijk dan eens of het te maken heeft met een vervuild systeem en kijk uit voor symptoombestrijdende middelen, deze zijn vaak chemisch en vervuilen het lichaam alleen maar meer. Het zou goed kunnen zijn dat detoxen de klachten kunnen wegnemen. Detoxen kun je op verschillende manieren doen. Op mijn blog heb ik een driedaagse detox sapkuur uitgeschreven. Deze detox zit boordevol goede nutriënten, leverondersteunende nutriënten! Dus baat het niet dan schaadt het niet. 

groetjess2
0 likes Kickstart-tips # , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close