1 juni 2015

De strijd tegen eczeem

De strijd tegen eczeem
DIARY 
Een leven met eczeem is enorm slopend, maar dit keer zou mijn strijd tegen eczeem anders zijn. Ik wendde me namelijk niet meer tot de huisartsen en dermatologen, maar zocht een oplossing voor mijn eczeem in de alternatieve zorg! Zouden zij een andere mening over eczeem hebben dan de huisartsen? Je leest het hier!
Mijn strijd tegen eczeem, deel 2. 

In maart 2012 had ik dan eindelijk mijn allereerste afspraak met een vrouwelijke homeopaat. Eind 2012 sloot ik de behandeling succesvol af, het koste me dus bijna een jaar totdat mijn huidproblemen en eczeem onder controle waren. Dankzij homeopathie, meridiaandiagnostiek, bio-resonantie en orthomoleculaire geneeskunde kreeg ik meer inzicht in de ziekte, maar ook in mezelf! 

Wat eet jij?
Daar zat ik dan met mijn allerlaatste hoop tot herstel. Ik begon aan mijn verhaal, vol emotie en het eerste wat er uit haar mond kwam was: ‘wat eet jij’? Ik dacht even dat ik in de maling genomen werd! Ze was echter bloed serieus en vroeg door: ‘slik je de pil, heb je antibiotica gebruikt?’ Ik: ‘Uh, ja hoezo? Dat is tegenwoordig toch normaal? Waarom stelt u allemaal zulke rare vragen?’ En toen maakte ik pas echt kennis met de alternatieven geneeswijzen! Bij homeopathie wordt namelijk niet alleen naar het lichamelijk aspect gekeken, maar naar het geheel (een holistische benadering). Alles werd onder de loep genomen, inclusief dus mijn voedingspatroon, leefstijl en gevoelens. Het drong tot me door; in al die 22 jaar heeft mijn huisarts nog nooit verder gekeken dan alleen mijn lichamelijke klacht ‘eczeem’. Symptomen werden onderdrukt door zalfjes en kuurtjes. Hier bij homeopathie worden symptomen gezien als signalen, als de stem van het lichaam die je probeert te vertellen waar je de balans bent kwijtgeraakt. Mijn homeopaat probeerde die te begrijpen en zocht naar de oorzaken. Iets waar ik allang in de draad was kwijtgeraakt, ik was namelijk mijn lichaam enorm gaan negeren uit boosheid.

Diagnose leaky gut: 
Wist je dat 80% van ons immuunsysteem in onze darmen zit? Het is als het ware de voordeur van onze voedingstoffen. Onze darmflora bepaalt namelijk wat we uit onze voeding opnemen en wat we uitscheiden. Ze bestaat uit een evenwichtige samenleving van goede (80%) en slechte (20%) bacteriën. Wanneer dit evenwicht uit balans raakt, krijgen de slechte bacteriën de overhand en maken als het ware de darmwand kapot. Ik had een ‘leaky gut’ ontwikkeld, het lekkende darm syndroom waarbij piepkleine gaatjes in de darmwand ontstaan en waardoor allerlei ongewenste, onverteerbare voedingstoffen richting het bloed kunnen lekken. Het hele afweersysteem komt dan in actie en allerlei ontstekingen ontstaan, waaronder eczeem en allergische reacties.

Oorzaken:  
Hoe kwam ik hier dan aan? Wat heeft mijn darmflora uit balans gebracht? Een verslechte of kapotte darmwand kan vele oorzaken hebben. In mijn geval; medicijngebruik (antibiotica), de pil, slechte voeding en stress. Hoezo is antibiotica slecht dan? Antibiotica werkt snel en effectief doordat het alle bacteriën in de darm doodt, wat dus ook het doden van de goede bacteriën betekent. Niet perse slecht, maar als de darmflora na zo’n kuur niet zijn gezonde balans terugkrijgt, begint het probleem weer opnieuw en dat ligt voor een groot deel aan het voedingspatroon. Slechte bacteriën leven als het ware op ‘slechte voeding’ en goede bacteriën leven als het ware op ‘gezonde voeding’. Aangezien ik doorgaans een ongezond voedingspatroon had, stimuleerde ik de slechte bacteriën en bleven de problemen zich herhalen. Mijn leaky gut was niet de oorzaak, maar een gevolg van mijn leefstijl! Sow, dat was een openbaring. Mijn voedingspatroon was enorm suikerrijk, melkrijk en vitamine arm. Daarnaast smeerde ik mijn lijf vol met allerlei chemische cosmetica en die troep belandde ook allemaal in mijn bloedbaan. Niet bewust! Ik had totaal niet door dat mijn voeding- en verzorgingspatroon zo enorm destructief voor mijn lijf waren. Het wordt toch ook allemaal verkocht in de winkels? Dan zou het toch veilig moeten zijn? Ik had echt nog een hoop te leren….. 

Het is geen dieet, geen tijdelijke opdracht, maar een voedingspatroon, een leefstijl die ik mezelf voor altijd moest gaan aanwenden. Want deze manier van leven gaf mij eczeem als uitkomst, daar kan en wil ik dus nooit naar teruggaan. Hoe ik met deze leefstijl-verandering mijn eczeem ging proberen te genezen? Dat vertel ik je in het volgende deel. 

To be continued …..
(Klik op bovenstaande link om naar het volgende deel te gaan).

groet121
0 likes Diary # , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

6 thoughts on “De strijd tegen eczeem

 1. Divine Vitality schreef:

  Zo leuk om te lezen, je schrijft prachtig meid!

  1. Wat lief, dankjewel Chanoe!

 2. Mirjam schreef:

  Wow wat goed dat je dit schrijft! Eczeem is ongelooflijk “underrated”, terwijl het je als mens echt kapot kan maken.
  2 jaar geleden ben ik ook naar een homeopaat geweest, zonder succes. Homeopathie is dus niet voor iedereen een oplossing, maar toen ik ‘leaky gut’ op internet tegen kwam (door de youtuber Wilding) was dat een hele openbaring. Uiteindelijk heb ik het met medicijnen (neoral) onder controle kunnen krijgen.
  Het is bizar dat zo weinig eczeempatienten afweten van ‘leakygut-verhaal’. Dus echt goed dat je hier over schrijft! Spread the message! 🙂

  1. Hi Mirjam, dankjewel voor je lieve compliment 🙂 Wat fijn zeg dat jij er ook van genezen bent! Homeopathie hoeft inderdaad niet alleen de enige oplossing te zijn, het is meer het luisteren naar je lichaam en op onderzoek uitgaan wat het je probeert te vertellen. Mijn homeopaat wist toevallig ontzettend veel van eczeem, daar heb ik haar ook op uitgezocht. Wilde niet weer voor een teleurstelling komen te staan en net zoals bij de dokter, ook niet zo maar alles geloven wat de homeopaat zegt. Zelf kritisch blijven, alles opzoeken en dubbel checken, dat vond ik het belangrijkste. Bedankt Mirjam!

   1. Myriam schreef:

    Beste Cherry,

    Bedankt om je verhaal met ons te delen,
    Mijn zoon kampt jaren met leaky gut syndroom en huidziekten ondanks de strenge dieet (gezonde voeding) en met heel veel voedingssupplemeten en medicatie sukkelt hij nog altijd.
    We hebben duizend dokters gezien verschillende behandelingen en therapieen zowel alternatieve als reguliere maar niets helpt.
    Kan u mij misschien jou homeopaat zijn nummer doorgeven,
    Alvast bedankt
    Myriam

    1. Hi Myriam, jeetje wat vervelend voor je zoon zeg! Eet hij misschien iets, ook al is het een gezond product, wat voor hem allergische reacties geeft? Ik stuur je in een prive mail de gegevens van mijn homeopaat. Gewoon even bellen of zij nog andere inzichten kan geven op jullie situatie. Hopelijk kan ze dat! Houdt je me op de hoogte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close