23 februari 2015

Boekweit pizza (glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, vegan)

Boekweit pizza (glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, vegan)
GEZOND ALTERNATIEF | BOEKWEIT PIZZA 
De pizza is voor veel mensen een favoriete maaltijd, maar door de toegevoegde suikers en kunstmatige stoffen heb ik de pizza eigenlijk altijd genegeerd. Een gezonde pizza maken? Daarvoor moet je toch echt je handen vies maken en dat vond ik nooit aantrekkelijk. Ik ben een voorstander van het gemakkelijk, betaalbaar, natuurlijk gezond eten en dus ging ik opzoek naar een gemakkelijk en gezond pizzabodem recept. De oplossing? Boekweit pizza! Het enige wat je voor deze pizza bodems hoeft te doen, is twee ingrediënten met elkaar te mixen en dit beslag te bakken. Deze boekweit pizza bodems zijn echt super gemakkelijk, daarnaast is boekweit relatief goedkoop en ook nog eens gezond. Is dat geen mooie combinatie? Deze boekweitpizza’s zijn voor iedereen geschikt, de bodems zijn namelijk glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en vegan.
Met maar 2 ingrediënten, in een handomdraai, een gezonde boekweit pizza bodem!

*De boekweit pizza bodem wordt dus niet gemaakt uit een bolletje deeg wat moet rijsen, maar uit een vloeibaar beslag die je opbakt net als het maken van pannenkoeken.

Boekweit pizza

(voor 2 boekweit pizzabodems)

  • 100 gram boekweitmeel
  • 200 ml water
  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Mix in een kommetje de boekweitmeel met water tot een glad en klont-vrij beslag.
  3. Neem een koekenpan, maar gebruik geen olie. Giet de helft van het beslag in de pan. Heb geduld! Wacht totdat de pizza zich vanzelf van de pan loslaat, pak hem dan beet bij de randjes en draai de pizza om, om beide kanten goud-bruin te bakken.
  4. Beleg dan de boekweit pizza bodem uitsluitend met de basisingrediënten die ‘hitte bestendig’ zijn, zoals tomatenpuree, kaas/mozzarella en ui.
  5. Plaats de boekweit pizza in de oven op een open oven grillplaat (zonder bakpapier!) voor ong. 20 minuten.
  6. Haal hem dan uit de oven en maak de boekweit pizza compleet door het te beleggen met jouw eigen pizza beleg. Smakelijk eten!

Tijdbesparende tip: bereidt de boekweit pizza bodems vooraf. Ze blijven namelijk in de koeling meer dan een week goed! Ook kun je deze boekweitpizza bodems gebruiken als broodvervanger, maak er bijvoorbeeld een heerlijke boekweitwrap van.

Inspiratie nodig voor het beleggen van de boekweit pizza? De pizza op de foto is een vegetarische boekweit pizza, belegd met een laagje tomatenpuree, mozzarella, rode ui, avocado, koriander en peper.

Cherry’s choice:

  • Biologische boekweitmeel van Smaakt @Albert Heijn
  • Water uit de kraan
  • Mozzarella @Albert Heijn
  • Biologische rucola @Albert Heijn
  • Biologische rode ui @Albert Heijn
  • Avocado @Albert Heijn
  • Biologische koriander in pot @Albert Heijn
  • Biologische tomatenpuree in glas @Ekoplaza

Wist je dat boekweit een heel gezond plantje is? Voor het maken van pizza bodems worden allerlei graansoorten gebruikt, tarwe is de meest bekende. De meeste graansoorten bevatten echter fytinezuur (antistoffen van de plant) en werken ontstekingsbevorderend. Boekweit is daarentegen volledig veilig, zit boordevol vitamine B, heeft zelfs een hogere eiwitwaarde dan tarwe en is ook nog eens laag in calorieën en in GI waarde. Je hebt al een pak van 400 gram biologische boekweitmeel voor €2,05. Boekweit is dus heel betaalbaar. Gezonde voeding is vaak wel de verse voeding die je zelf moet klaarmaken, maar dit boekweit pizza recept laat toch duidelijk zien dat het bereiden van je eigen verse pizza absoluut niet moeilijk, tijdrovend of duur hoeft te zijn. Ik hoop dat ik je met dit simpele boekweit pizza recept heb geïnspireerd. Ga jij voortaan zelf je eigen gezonde pizza maken?

Vond je dit een leuk recept en wil je verder op de hoogte gehouden worden? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina. Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn.

groetjess2
0 likes Healthy meals , Healthy switch # , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

24 thoughts on “Boekweit pizza (glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, vegan)

  1. Rowie schreef:

    Zooo lekker he:) en super vullend ook!

  2. Ik heb dit nog nooit zo gegeten, maar wat zien ze er lekker uit!!! Daar lust ik zeker wel een hapje van :3

    1. Bedank voor je leuke reactie Laura! Ze zijn zeker het proberen waard! 🙂

  3. Jinnie93 schreef:

    Ziet er lekker uit!! Ik heb een vriendin met glutenallergie dus deze moet ik onthouden 🙂

    1. Ze zijn heerlijk Jinn! En inderdaad glutenvrij! 🙂

  4. Janne schreef:

    Echt super lekker! Zeker een aanrader!

  5. sas schreef:

    Het is dus beslag en geen pizza deeg bolletje, die je uit rolt?

    1. Hoi Saskia, dat heb je helemaal goed gezien 🙂 Het is te vergelijken met het bereiden van pannenkoeken.

  6. Fien schreef:

    Zou er ook gebruik kunnen gemaakt worden van een ander glutenvrije meelsoort? Zelf al een aantal gerechten geprobeerd met boekweit, maar de smaak kan me nog altijd niet bekoren.. 🙂

    1. Hi Fien, dat is een interessante vraag die je stelt. Zelf heb ik het nog nooit met een ander soort meel gemaakt, maar ik ben er wel benieuwd naar. Ik zet het op mijn things to do en dan laat ik je weten of het gelukt is, ok?

  7. Linda schreef:

    Bedoel je met geduld dat bij jou ook de eerste 2 bodems mislukken? Grrrr. Ze plakken aan de bodem vast. Heb nu 2 soorten pannen gebruikt. Doe ik iets verkeerd? Moet het vuur laag misschien?

    1. Hi Linda, wat vervelend dat het bij jou maar niet wil lukken. Het is inderdaad de bedoeling dat je het op laag vuur langzaam gaar laat worden. Probeer dat eens uit? Soms als de bodem van de pan niet helemaal goed meer is, dan wil het ook niet goed lukken en dan moet je nog meer geduld hebben 😉 Maaaaar als het je eenmaal een keer gelukt is, dan gaat het bijna nooit meer fout, dus nog ff doorzetten! 🙂 Laat je het me weten?

  8. Tim en Kine schreef:

    Super lekker en makkelijk! Dankje voor dit recept!

    1. Leuk te horen! Bedankt Tim en Kine! 🙂

  9. Judy schreef:

    Ben nu de bodem aan t maken… hij scheurt in t midden terwijl hij bakt en nu hij is omgedraaid zie ik nog meer scheuren die dan gelukkig niet helemaal door zijn zoals die in het midden. Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

    1. Hi Judy, misschien wat minder warm bakken? Misschien bakt hij te snel. Ik zet mijn pit zelf op stand 5 a 6 van de 9.

      1. Judy schreef:

        Ik heb gas en bak nu mn tweede op laag vuur op het kleinste pitje… nog meer scheuren! Ik heb er wel een snufje zout en baksoda door gedaan, is dat het probleem misschien? Dat kan toch haast niet?
        Oh ik hoop zo dat ik er achter kom wat ik anders kan doen… dit is zo jammer… 🙂

  10. Patricia schreef:

    Hi,
    Bedankt voor het delen. Dit ga ik zeker maken! Maar voor ik eraan begin vroeg ik me af of je de pizzabodems ook in de oven afbakt? Zodat je ze dus kunt bewaren voor een later moment. Of bak je ze alleen in de pan en doe je de rest zodra je dit wilt eten…

    Gr, Patricia

    1. Hi Patricia, goede vraag! Dat staat namelijk niet duidelijk in het recept, ga het direct verbeteren. Maar ik bak ze alleen in de pan en dan in de diepvries, dus nog niet in de oven. Smakelijk eten alvast!

      1. Toor de Haas schreef:

        Beste Cherry,

        Dit is je tekst, wel in de oven.
        “Plaats de boekweit pizza in de oven op een open oven grillplaat (zonder bakpapier!) voor ong. 20 minuten.
        Haal hem dan uit de oven en maak de boekweit pizza compleet door het te beleggen met jouw eigen pizza beleg. Smakelijk eten!”

        Ik ben ermee aan het experimenteren. Wordt het knapperig bij jou?
        Boekweitmeel heeft een wat gronderige smaak, maar hoe meer ik ermee doe, hoe lekkerder ik het vind.

        Succes met je leuke website en begeleiding!

        1. Hoi Toor, bedankt voor je berichtje! Leuk van je te horen. Het boekweit beslag dient wel eerst in de koekenpan aan beide kanten gebakken te worden, zoals een pannenkoek. Daarna in de oven inderdaad, dus het heeft 2 stappen van doorbakken en in de oven zal het zeer zeker wat knapperiger worden. Afhankelijk van hoelang je de pizza in de oven doet en qua temperatuur. De open grillplaat, omdat anders de onderkant niet goed verwarmd wordt en het niet knapperiger kan worden. Ik moet wel zeggen het is niet zo knapperig zoals een ‘echte’ pizza bodem, vooral de buitenkantjes zullen knapperig zijn. De binnenkant is minder knapperig. Maar dat is wel afhankelijk van het beleg. Wanneer ik er alleen mozzarella op doe in de oven dan wordt de bodem wel helemaal knapperig (dient de kaas wel bruiner te zijn), dan dat ik er ook nog tomatenpuree op smeer dan wordt het minder knapperig. Fijn dat je het steeds lekkerder vind en bedankt voor je lieve woorden. Liefs Cherry.

  11. Carlijn schreef:

    Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt en vooral mn kinderen hebben er onwijs van genoten!! En zowaar lukte ze allemaal 🙂

    1. Hoi Carlijn, wat ontzettend leuk om te horen!! Bedankt voor je berichtje en heel fijn dat jij en je gezinnetje er lekker van hebben genoten 🙂 Dat vind ik erg leuk om te horen. Veel liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close