29 september 2015

Appel crumble repen (vegan)

Appel crumble repen (vegan)
HEALTHY SNACK | APPEL CRUMBLE REPEN 
Een appel is van nature zoet en daarom is het de ideale natuurlijke zoetmaker voor suikervrije snacks. Ik ben dan ook echt gek op appeltaart, maar toch vind ik dit toch altijd net wat te veel gedoe en daarom bedacht ik deze simpele appel crumble repen! Het zijn net mini appeltaartjes, maar dan met minder appels en het gebruik van appelsap. Dus dat scheelt weer in tijd en kosten. Ook heb ik deze appelrepen zonder ei bereidt en dus zijn ze geschikt voor veganisten! De appel crumble repen zijn heerlijk als gezond tussendoortje, maar ook perfect als ontbijt of lunch, want ze zijn namelijk enorm voedend! Daarnaast zijn de repen uiteraard suikervrij en glutenvrij.
Maak nu eenvoudig met maar 7 ingrediënten deze glutenvrije, suikervrije, vegan appel crumble repen. De snelle mini appeltaart! 

*Voor dit recept heb je een cakeblik nodig.

Gezonde appel crumble repen

(voor ong. 4 grote appelrepen, maar je kunt ze ook in dunnere repen snijden)

 • 100 gram amandelmeel
 • 80 gram rijstmeel of havermoutmeel
 • 10 eetlepels appelsap
 • Halve eetlepel kaneel
 • 1 eetlepel kokosolie (in vaste vorm)
 • Handje rozijnen
 • 1 appel (afhankelijk van de lengte van je cakeblik)
 1. Verwarm de oven op 175 graden.
 2. Neem een grote kom en mix hierin het meel met de appelsap, kaneel en kokosolie. Roer dit goed door elkaar, zodat er een licht plakkerig ‘appelkoek beslag’ bestaat. Dit kan gewoon met een lepel. Eventueel kun je de eetlepel kokosolie vooraf laten smelten, maar daar ben ik zelf te lui voor en dus mix ik het gewoon handmatig in vaste vorm door het appelkoek beslag heen (het smelt vanzelf).
 3. Neem dan 2/3 van dit appelkoek beslag en maak hiermee de appelrepen-bodems in de cakeblik. Druk de bodem met de bolle kant van je lepel goed plat.
 4. Snijdt dan de appel in dunne halve maantjes en vul hiermee het cakeblik. Hiervoor leg je de maantjes horizontaal onder elkaar op de bodem. Bij mij passen er 4 rijtjes van 4 appelmaantjes onder elkaar in het cakeblik.
 5. Strooi er dan wat rozijnen over.
 6. Van het overgebleven appelkoek-beslag maak je de appel crumble. Strooi ze losjes over het geheel en zorg ervoor dat de rozijnen hierdoor zoveel mogelijk bedekt worden (anders verbranden ze te snel in de oven).
 7. Plaats het cakeblik met de appelkoeken dan voor ongeveer 30 a 40 minuten in de oven.
 8. Snijdt ze in appelrepen en serveer!

Variatietip: persoonlijk vind ik de appelrepen het lekkerste met rijstmeel, omdat rijstmeel neutraler is van smaak. Havermout geeft daarentegen en meer verzadigend gevoel. Probeer zelf even wat je lekker vindt. Beide melen zijn geschikt voor het bereiden van appelrepen. 

Cherry’s choice:

 • Biologische amandelmeel @Albert Heijn
 • Biologische rijstmeel @Ekoplaza
 • Biologische & glutenvrije havermoutmeel @Ekoplaza
 • Biologische kaneel @Albert Heijn
 • Aman Prama kokosolie @Ekoplaza
 • Ongezwafelde biologische rozijnen @Ekoplaza
 • Biologische appel @Albert Heijn
 • Ekoplaza biologische appelsap (niet uit concentraat!) @Ekoplaza

Deze mini appeltaartjes zijn dus helemaal vegan! Je kunt dus absoluut gezond gebak maken zonder ei. Er zijn hiervoor ook absoluut geen ‘bijzondere’ ei vervangende ingrediënten nodig. Lekker simpel en betaalbaar! Je kunt deze appel crumble repen ook gemakkelijk meenemen voor onderweg of op je werk. Ik ben benieuwd hoe jaloers jouw collega’s naar jouw lunchbox kijken, wat jij? Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb! Laat je het me weten?

Benieuwd hoe mijn eetpatroon er verder uitziet? Via Instagram geef ik je een dagelijkse kijk in mijn voedingspatroon. Ik laat je zien dat gezond eten absoluut niet duur, moeilijk en vervelend hoeft te zijn. Wil je verder op de hoogte gehouden worden van nieuwe blog artikelen? Like KickstartYourHealth dan op Facebook of abonneer je op een e-mail kickstart-update via de homepagina.

groetjess2
0 likes Healthy snacks # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share: / / /

26 thoughts on “Appel crumble repen (vegan)

 1. Tessa schreef:

  Oeh, die zien er lekker uit! Ik doe vanaf 1 oktober mee met de Vegan Challenge en kan nog wel wat inspiratie gebruiken voor tussendoortjes dus deze komt zeker op mijn lijstje!

  1. Oh super goed dat je die challenge aangaat! Ben benieuwd hoe je dat gaat ervaren. Ga je er ook over schrijven? 🙂

 2. Xandra schreef:

  Ik vind het met havermout juist superlekker, maar je moet wel echt van de smaak houden idd. Lang niet gemaakt though, thanks voor de reminder haha

  1. Havermout is ook lekker hoor, maar je proeft de havermout er wel lichtelijk doorheen vind ik. Als je van de smaak houdt dan is dat natuurlijk geen probleem 😀 En graag gedaan!

 3. Caro schreef:

  Oh dit klinkt echt heelijk! Ga ik snel proberen!

  1. Leuk! Dankjewel Caro! 🙂

 4. sandra schreef:

  Hallo,

  Dit leek mij een geweldig recept om mijn kinderen een lekkere appelreep mee te geven met een lange studie/sport dag. Maar helaas is bij mij het deeg te kruimelig gebleven. Ik kon er geen repen van snijden, alles valt meteen uit elkaar. Mijn inziens is een lepel kokosolie te weinig? En waarom niet in vloeibare vorm? Dan mengt het zich toch beter door het meel dan kokosolie in vaste vorm. Iemand iedeën of ervaringen?

  1. Hi Sandra, goed dat je een berichtje achterlaat. Natuurlijk kan je de kokosolie vloeibaar maken, het gaat erom dat er kokosolie ingaat. Hoe je dat doet, is helemaal aan jezelf 🙂 Vervelend dat het uit elkaar valt. Ben je gaan snijden toen de koek nog warm was? Dan heeft het namelijke eerder kans op breken. Wacht even tot hij goed afgekoeld is. Houdt je me op de hoogte? Hoop dat het lukt!

 5. Anja schreef:

  Noet je die olie nou eerst wel smelten, of mis je t gewoon in vaste vorm mee?

  1. Hi Anja, ik mix het zelf gewoon in vaste vorm mee (te lui om nog een pannetje vies te maken haha). Van te voren smelten kan dus ook, dat mixt wel gemakkelijker. Succes! 🙂

 6. Rita schreef:

  hallo, Heerlijk leek het me, maar helaas bij mij ook kruimelig gebleven.
  wat doe ik fout?.

  1. Hi Rita, goed dat je een berichtje achterlaat. Jammer dat de repen bij je niet goed gelukt zijn. Was het deeg wel nat genoeg bij het mengen? De bodem is bij mij wel goed gebonden, de crumble is natuurlijk wel kruimelig 🙂 Of misschien niet genoeg kokosolie? Er gaat een eetlepel kokosolie in en dat is in vaste vorm gemeten. Hoop dat het je alsnog lukt! Houdt je me op de hoogte?

 7. Marijke schreef:

  De smaak was lekker, maar het is zo kruimelig dat het niet te verdelen is. En waarom in een cakeblik? Moeilijk om eruit te krijgen. Hoe maak ik de bovenkant mooie kruimelig? Dat blijven grote brokken.

  1. Hi Marijke, fijn dat de smaak lekker was, wel erg jammer dat het te kruimelig was. Druk je hem goed aan, is het goed gekneed, een geheel? Je kan hem ook ergens anders in klaarmaken als je dat liever hebt. De brokken bovenop kun je zo klein maken als je wilt. Ze blijven de grootte houden van hoe jij ze er zelf overheen strooit. Ik hoop dat je hier wat aan je hebt!

 8. Saskia schreef:

  Ik vind de appel crumble repen heerlijk! Echt genieten ’s avonds op de bank met een kop thee en een stukje reep!

  1. Wat ontzettend leuk om te horen Saskia, bedankt voor je leuke berichtje! 🙂

 9. Martje schreef:

  Ik had helaas geen amandelmeel in huis. Heb nu boekweit geprobeerd.. Op hoop van zegen.

  1. Ik ben heel benieuwd hoe dat smaakt. Laat je het me weten? 🙂

 10. Fleur schreef:

  Hoe lang kan je de repen bewaren?

  1. Zelf heb ik ze altijd binnen een week op. Maar ik denk dat je ze wel wat langer kunt bewaren, mits gekoeld en verpakt.

 11. karlien schreef:

  Wat een goed recept! Ik mag geen havermout dus ik ga op zoek naar rijstmeel!!

 12. Selma schreef:

  Ik heb nog een grote zak kokosmeel. Kan ik dat gebruiken ipv amandelmelk?

  1. Je bedoelt in plaats van amandelmeel? Vast wel, maar dat zorgt wel voor een andere smaak.

 13. Daniëlle schreef:

  Ze zijn lekker! Zou je de appelsap ook Door een plantaardige melk kunnen vervangen?

  1. Hi Danielle, dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd maar als je de appelsap met melk vervangt krijg je denk ik wel een minder sterke appel smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close